Srbija ne bo prodala Telekoma

Premier Vučić: vlada je soglasno sklenila, da operaterja ne bo prodala.

Objavljeno
11. december 2015 13.09
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Beograd – Telekom Srbija ostaja po soglasni odločitvi vlade in privatizacijske komisije v državni lasti, je po popoldanski seji vlade sporočil premier Aleksandar Vučić. Cena ni bila primerna, Telekom Srbije bodo sedaj po predsednikovih besedah reorganizirali, tako da bo zmagoval na trgu in da bo čez štiri leta moč doseči višjo ceno.

Reorganizacija pomeni uvedbo profesionalnega poslovodstva, podobnega tistemu v (smederevski) železarni. Vendar je Aleksandar Vučić dodal, da naj ga novinarji ne držijo za jezik, saj o naslednjih korakih še ni razmišljal, saj je bil ves čas prepričan, da bodo Telekom Srbije privatizirali.

Razmislek o prodaji manjšinskega deleža

Za Telekom Srbije so v srbski prestolnici dobili šest ponudb, ena – ameriškega naložbenega sklada – je bila boljša in višja od (edine, avstrijske) ponudbe leta 2011, vendar ne dovolj visoka, je povedal Vučić. Kdo so bili ponudniki in kakšna je bila višina njihovih ponudb ostaja nerazkrito, saj bi se tako kršila pravila.

Je pa po poročanju Tanjuga navedel, da je povprečna vrednost operaterjev v regiji 4,5-kratnik IBIDA (Income Before Interest and Taxes and Depreciation and Amortization; prihodki pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo; EBITDA pa je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo). Avstrijski telekom je leta 2011 ponujal 4,8-kratnik IBIDA, sedaj pa je bil ponujen šestkratnik IBIDA, kar je največ, kar je trenutno moč dobiti za operaterja v regiji, je poudaril Vučić.

Ameriški sklad, ki je dal najboljšo ponudbo, je po Vučićevih besedah pokazal veliko zanimanje za naložbe v Srbiji, tako da premier upa, da bodo v prihodnosti sodelovali.

Po seji vlade je Aleksandar Vučič povedal še, da so bili pogledi med vlado in sindikati o privatizaciji Telekoma Srbija nasprotni. Ponujena cena je bila sicer blizu primerne, vendar po premierjevih besedah pri privatizaciji niso želeli hazardirati. Dodal je še, da v vladi razmišljajo o prodaji manjšinskega deleža, podrobnosti pa ni razkril.

Telekom se bo moral izkazati na trgu

Predsednik Vučić se je zahvalil generalnemu direktorju Telekoma Srbija Predragu Ćulibrku, ki je privatizacijo podpiral in to kljub temu, da je bilo jasno, da bi bil ob prodaji ob funkcijo – kar je v današnjih časih po premierjevih besedah v Srbiji nekaj posebnega.

Na vprašanje o odvečnih delavcih je Aleksandar Vučić dejal, da je zaposlenih v Telekomu Srbija preveč, tako kot partijskega kadra, vendar je številka nižja kot se je navajalo. Čeprav ostaja Telekom Srbije v državni lasti se bo moral izkazati na trgu.

Ko je Aleksandar Vučić dopoldne v Sremski Mitrovici napovedal popoldansko odločanje o privatizaciji ni izključil možnosti, da bodo odločitev sprejeli šele v ponedeljek. Novo v Vučićevi izjavi je bilo, da gre pri najresnejšem ponudniku za ameriški naložbeni sklad.

Ameriški naložbeni sklad je tudi Apollo, najverjetnejši prihodnji lastnik mariborske NKBM in od včeraj tudi slovenskega dela banke Raiffeisen, ki je ponudbo oddal v sodelovanju s Telekomom Slovenije, katerega bi po sedanjih predvidevanjih tako na neki način tudi posredno vsaj delno privatizirali.

Težka in posebna odločitev

Težko je sprejeti odločitev, je že dopoldne priznal Vučić, ki ga ne skrbijo napadi, ki se bodo zgodili ne glede na to, kakšno odločitev bo vlada sprejela. Saj ga bodo napadli ljudje, za katere je to poklic in nimajo nobenih argumentov.

Je pa, tako kot skoraj vsak dan v tem tednu, ponovil, da je njegova dolžnost in naloga vlade, da delajo v interesu občanov.

»Odločitve ni lahko sprejeti,« je dopoldne ponovil Aleksandar Vučić. »Telekom Srbija je ena od nacionalnih dobrin, ni pa srebrnina in ni vreden toliko, kot smo govorili, pa tudi malo ne, zato je odločitev težka in posebna,« je še pojasnil Aleksandar Vučić. Premier se ne spomni, da bi bil kdaj doslej v takšnem precepu, in ponovil je, da vlada kupnine od Telekoma ne potrebuje ne za državni proračun ne za predvolilno kampanjo.

Na vprašanje, zakaj je tako težko sprejeti odločitev, je Aleksandar Vučić odgovoril, da gre za ponujene cene, v vladi pa tehtajo, ali je to res najvišja vsota, ki bi jo bilo mogoče dobiti. »Vedeti moramo, ali bi sami v petih letih lahko tako povečali vrednost Telekoma Srbija ali ne,« je še pojasnil Vučić.

Za sto milijonov brez razmišljanja

»Če bi dobili za sto milijonov višjo ponudbo, bi jo sprejeli brez razmišljanja, tako pa še razpravljamo,« je dodal Aleksandar Vučić in opozoril, da je marsikaj vplivalo na nižjo ponudbo in da je očitno običajno, kar dobro vedo tudi novinarji, da so v Srbiji mojstri, da škodujejo sami sebi. »Geniji smo za to,« je zaključil premier.

Ponudnik po Vučićevih besedah predvideva, da bo imel po prevzemu težave zaradi veljavnih dogovorov z zaposlenimi in sindikati ter tudi z drugimi poprevzemnimi problemi. »Tudi to je pripomoglo k nižanju ponudbe,« je pojasnil in opozoril, da je za zaposlene zagotovljenih sto milijonov evrov za odpravnine in druge socialne dajatve in petdeset milijonov evrov za socialne izgube.