Sežanski Kras ima blokirane račune

Poleg prezadolženosti ima Kras težave tudi z upadom prihodkov tako na domačem kot tujem trgu.

Objavljeno
28. februar 2018 11.56
jer*Teran in pršut, Kras Sežana
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Sežana – Sežanski Kras ima blokiranih vseh osem transakcijskih računov, izhaja iz podatkov v bazi Ajpesa. Po neuradnih informacijah časnika Finance se je likvidnostni položaj poslabšal zaradi zapadlosti posojil. Prvi mož družbe Edvard Fonda za informacije za zdaj ni dosegljiv.

Mesnopredelovalno podjetje Kras se sooča z novimi težavami. Družba ima blokiranih vseh osem transakcijskih računov, je razvidno iz Ajpesa.

Po poročanju Financ in Dnevnika je sicer znano, da je družba prezadolžena, zato lastniki iščejo dokapitalizatorja, ki bi s tem postal tudi večinski lastnik družbe. Blokirani računi so pri tem dodatna ovira.

Po neuradnih informacijah se je likvidnostni položaj poslabšal zaradi zapadlosti posojil. Sodeč po bilanci iz leta 2016 je Kras imel za 7,42 milijona evrov kratkoročnega finančnega dolga, skupne kratkoročne finančne obveznosti pa so znašale 11,55 milijona evrov. Finance neuradno še poročajo, da sestanki z možnimi dokapitalizatorji potekajo tudi v teh dneh, pri čemer ni znano, s kom se pogovarjajo, prav tako ne, koliko kapitala dejansko iščejo.

Upad prihodkov doma in v tujini

Poleg prezadolženosti ima Kras težave tudi z upadom prihodkov tako na domačem kot tujem trgu. Na domačem trgu so prihodki iz prodaje leta 2016 glede na leto prej upadli za 7,5 odstotka oziroma za slabe tri milijone evrov, na tujem pa za skoraj 16,5 odstotka oziroma za dobrega 1,5 milijona evrov.

Skupne finančne obveznosti so konec leta 2016 znašale 18,7 milijona evrov, skrb vzbujajoč pa je tudi upad kosmatega denarnega toka s 3,4 milijona evrov konec leta 2015 na 1,9 milijona evrov konec leta 2016.

Težavam Krasa ni videti konca. Potem ko so inšpektorji pred dobrim mesecem zaprli obrat Mesnin dežele Kranjske (MDK) v Ljubljani, ki je v njihovi lasti, ta po ponedeljkovem pregledu inšpekcije za varno hrano ostaja zaprt. Obrat namreč še vedno ne izpolnjuje niti tehničnih niti higienskih pogojev, tudi dokumentacije še nima ustrezno urejene, je ugotovila inšpekcija.

V sporih so menda tudi družbeniki. Po neuradnih informacijah Financ nekateri že nekaj časa zahtevajo tudi odhod Fonde s čela podjetja.

V Krasu za zdaj niso dosegljivi za informacije.