Sij bo oddelil naložbo v Perutnino Ptuj

Lastniki obveznic jeklarske družbe so podprli spremembo pogojev.

Objavljeno
25. november 2015 18.40
regent/PERUTNINA PTUJ
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Slovenska industrija jekla – Sij bo naložbo v Perutnino Ptuj oddelila v posebno družbo. Sij je za to že pridobil tudi potrebno soglasje lastnikov obveznic SIJ2 in SIJ3, ki je bilo potrebno za spremembo pogojev teh vrednostnih papirjev, je javnost včeraj obvestil Sij.

Oddelitev naložbe v Perutnino Ptuj so po naših neuradnih informacijah zahtevali kupci obveznic, med njimi tudi Evropska banka za obnovo in razvoj, saj družba tega posla v prospektu ni razkrila.

To je mogoče razumeti tudi iz javnih objav Sija. V tej družbi so že konec oktobra pojasnili, da je finančna javnost izpostavila nekatere druge zorne kote lastniškega vstopa Sija ptujsko družbo, ki je šel v smeri uvrščanja skupine Sij v kategorijo »finančnih holdingov«. Ker Sij takšne opredelitve svoje skupine ne želi, je uprava družbe pripravila predlog nadaljnjega upravljanja naložbe v Perutnini Ptuj. Denis Mancevič iz Sija pojasnjuje, da želijo s tem zagotoviti bolj pregledno upravljanje in financiranje Perutnine Ptuj.

Sij bo lastnikom obveznic za spremembo pogoje izplačal tudi nadomestilo za soglasje v višini 0,15 odstotka nominalne vrednosti obveznic obeh serij, so sporočili.

V Siju še zatrjujejo, da bodo lastniška razmerja v novonastali družbi enaka kot v Siju, kar pomeni, da bo država imela četrtinski delež. O vsem skupaj pa mora zdaj odločati še skupščina jeklarske skupine.

Denar so vplačali, na delnice še čakajo

Sij je Perutnino Ptuj konec oktobra dokapitaliziral z 40 milijoni evri, a delnice še niso bile preknjižene na Sijev račun. Ko bodo, bo Sij postal 51-odstotni lastnik perutninske družbe, za katero bo moral objaviti še prevzemno ponudbo.

Sij je v prvih devetih mesecih letos ustvaril manj prihodkov od prodaje in tudi nižji dobiček kot v enakem obdobju lani. Prvi so znašali 529 milijonov evrov, drugi pa 16 milijonov evrov. EBITDA je ostal razmeroma visok – 55 milijonov evrov.

A finančni vzvod skupine se je kljub temu povečal. Neto finančni dolg glede na EBITDA je znašal 3,7, lani v konec septembra pa 3,1. V družbi pojasnjujejo, da je to posledica hkratne 60-odstotne rasti odlivov za naložbe in 15-odstotnega zmanjšanja EBITDA.