Sij dvignil roke od Litostroj jekla

DUTB posla ne komentira, družba se menda pogovarja z vlagatelji.

Objavljeno
24. november 2015 17.46
ace/Litrostroj
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Slovenska industrija jekla – Sij je menda odstopila od nakupa Litostroj jekla, ki ga prodaja DUTB, smo izvedeli neuradno. Sij in DUTB postopka ne komentirata.

Kot smo v Delu že poročali, je Sij pred kratkim, opravil skrbni pregled Litostoj jekla, saj je DUTB za odkup deleža v tej družbi in terjatev do nje ponudil 15 milijonov evrov, poplačati pa je nameraval tudi druge upnike družbe. A rezultati so bili po naših informacijah tako na poslovnem kot tehnološkem in okoljskem področju slabi, zato je Sij menda DUTB obvestili, da od nakupa odstopa.

V DUTB tega niso ne potrdili ne zanikali. Sporočili so, da primera žal še vedno ne morejo komentirati. Prav tako ni znano, ali imajo še kakšnega kupca za jeklarsko družbo, ki zaposluje okoli 200 ljudi.

In kaj umik Sija iz nakupa Litostroj jekla pomeni za samo družbo, od koder že več mesecev prihajajo signali, da potrebujejo strateškega vlagatelja. Konkretnih odgovorov nismo dobili. Iz Litostroja so sporočili, da so »sredi intenzivnih pogajanj s potencialnimi strateškimi partnerji, poleg tega imamo v teh dneh in prihajajočih tednih na urniku kar nekaj obiskov kupcev iz tujine«. Odgovore so nam obljubili za drugo polovico decembra.

Litostroj jeklo se je lani znašel v postopku prisilne poravnave, hkrati pa je del njegovih dolgov in lastniški delež pristal na DUTB. Pred letom dni je bila prisilna poravnava tudi potrjena, DUTB pa že od februarja išče kupca za 9,96 milijona terjatev in 51,5-odstotni delež v tem podjetju.