Sij objavil prevzemno ponudbo za preostale delnice Perutnine

Ponudba je veljavna do vključno 25. februarja prihodnje leto, prag uspešnosti ni določen.

Objavljeno
24. december 2015 11.02
mpi Sij
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana - Družba Sij - Slovenska industrija jekla je danes v skladu z napovedjo objavila prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Perutnine Ptuj. Kot je razvidno iz objavljenega prevzemnega prospekta, za delnico ponujajo osem evrov, ponudba pa je veljavna do vključno 25. februarja prihodnje leto.

Sij po dokapitalizaciji že obvladuje večinski delež Perutnine. Prevzemna ponudba se nanaša dobro polovico od skupaj 10.912.500 navadnih imenskih kosovnih delnic ptujske družbe. Natančno pet milijonov delnic ima namreč Sij po dokapitalizaciji že v svoji lasti, prav tako ponudba ne velja za 603.184 delnic, ki so v lasti Holdinga PMP, ta pa je z uresničitvijo opcijske pogodbe z vodstvom Perutnine Ptuj prav tako že v večinski lasti Sija.

Prevzemni prag ni določen

V Siju niso določili praga uspešnosti ponudbe, kot so zapisali, bo ta štela za uspešno ne glede na odstotek vseh delnic, ki jih bo prevzemnik pridobil. Ob tem so potrdili, da Sij in holding, ki je bil doslej v večinski lasti vodilnih menedžerjev ptujske skupine, delujeta usklajeno in skupaj že dosegata 50-odstotni delež vseh delnic z glasovalno pravico.

Bo opcijska pogodba usodna za Glaserja

Prav opcijska pogodba glede prodaje svojih delnic, ki jo je uprava Perutnine Ptuj sklenila s Sijem, je v zadnjih tednih povzročila policijske preiskave, ki bodo najverjetneje usodne za dolgoletnega prvega moža Perutnine Romana Glaserja in tri njegove člane uprave. Ti so pred kratkim na željo novega lastnika že podali odstopne izjave, do katerih pa se nadzorni svet še ni opredelil. Verjetno bo pred tem potrebna še skupščina družbe, saj Sij za zdaj še nima svojih predstavnikov v nadzornem svetu.

Glaser je ob podaji odstopne izjave posebej poudaril, da želijo s tem korakom predvsem razčistiti dejstva in umiriti zadeve v dobro Perutnine Ptuj in Sija, nikakor pa tega ne počnejo zato, ker bi imeli občutek krivde, ali ker bi počeli karkoli narobe.

Zatrdil je, da sklenitev opcijske pogodbe, ki so jo člani uprave s Sijem sklenili ob prodaji svojega deleža v Holdingu PMP, prek katerega je Sij prišel do večinskega deleža v Perutnini, ni nezakonita. Zagotovil je, da bodo enakopravno poplačani vsi delničarji holdinga, enako velja za vse delničarje Perutnine, a da gre za dve ločeni zgodbi.