»SIJ prodan prepoceni«

Računsko sodišče preverja prodajo Sija ruskemu Koksu.

Objavljeno
17. november 2011 19.39
Posodobljeno
17. november 2011 19.00
G. R.
G. R.

Ljubljana – Predsednik sodišča Igor Šoltes je pojasnil, da bo končno poročilo izdano predvidoma na začetku 2012. Po pisanju Dnevnika naj bi bila prodaja Slovenske industrije jekla (SIJ) neučinkovita in netransparentna. Če bi bila vodena bolj učinkovito, bi država verjetno lahko iztržila kupnino, višjo od 105 milijonov evrov.

Po navedbah časnika sta pri državnih revizorjih izpostavljena ministrstvo za gospodarstvo (takrat ga je vodil Andrej Vizjak), ki je imenovalo komisijo za prodajo, in vlada Janeza Janše. Ta po oceni računskega sodišča ni ravnala učinkovito, ker je sprejela drugačen program prodaje Sija, kot je bil določen v veljavnem odloku, DZ pa ni pravočasno seznanila s predmetom in metodami prodaje.

Največ očitkov revizorjev leti na komisijo za prodajo, ki da je delala napake od začetka postopka prodaje, iz katerega je izločila tekmece Rusov. Šoltes je sicer danes po pisanju STA poudaril, da gre za postopek, ki še ni končan, zato predlog nima elementa javnosti. Na omenjeno se je danes odzval Vizjak. V sporočilu za javnost je zapisal, da je bila prodaja Sija »zelo transparenta in tudi učinkovita«.