Sij: Uprava Perutnine naj odstopi

Sij od uprave Perutnine Ptuj pričakuje, da prevzame odgovornost in odstopi. Prvi mož PP pa nima potrebe ali zahteve po odstopu.

Objavljeno
03. december 2015 12.16
regent/PERUTNINA PTUJ
Ba. Pa., N. G., F. M.
Ba. Pa., N. G., F. M.

Ljubljana, Ptuj − Po včerajšnjih preiskavah NPU zaradi suma zlorabe položaja štirih članov uprave Perutnine Ptuj pri izvedbi dokapitalizacije družbe, ki jo je izvedla Slovenska industrija jekla (Sij), je Denis Mancevič, izvršni direktor za korporativno komuniciranje Sija, dejal, da od uprave Perutnine pričakujejo, da prevzame vso odgovornost in odstopi.

»Zavedamo se, da včerajšnje dogajanje krni ugled Perutnine Ptuj in Sija, čeprav zadnji ni v postopkih. Sij ne more prevzeti odgovornosti za dejanja tretjih oseb, proti katerim poteka kazenska preiskava. Ugled in kredibilnost ne samo Perutnine Ptuj, ampak tudi Sija sta tako močno okrnjena, zato si težko predstavljamo normalno poslovanje družbe in delovanje uprave Perutnine Ptuj v danih razmerah,« je stališče jeklarjev obrazložil Mancevič.

Na vprašanje Dela, kako bodo ukrepali, če uprava ne odstopi, je Mancevič odgovoril, da Sij nadzoruje 51 odstotkov delnic ptujske družbe, od tega pet odstotkov posredno, a nimajo neposrednega upravljavskega vpliva prek nadzornega sveta. Zato je o tovrstnih korakih še prezgodaj govoriti.

Nič proti Siju

Mancevič je še enkrat potrdil, da preiskava v Siju ni potekala proti jeklarski skupini ali zaposlenim v njej, ampak izključno zaradi pridobivanja dokumentacije: »Kriminalisti so v prostorih Sija iskali dokumente, ki so povezani s celotnim postopkom dokapitalizacije Perutnine Ptuj.«

Poudaril je, da Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) ne vodi postopka proti Siju: »ATVP je zahtevala določena pojasnila glede postopka dokapitalizacije, Sij jih je predložil, od takrat pa ATVP ni sprožila postopka proti Siju in ni zahtevala dodatnih pojasnil. Regulator je dovolil nadaljevanje prevzemnega postopka PMP holdinga, saj je potrdil prospekt, v kratkem bo objavljena prevzemna namera. ATVP verjetno ne bi dovolil, da se ti postopki nadaljujejo, če bi ugotovil nepravilnosti.«

Zavajajoče so trditve, da bo nekdo dobil za delnico Perutnine Ptuj več, kot je cena, določena z dokapitalizacijo, se je Mancevič obregnil ob navedbe, da naj bi Sij štirim fizičnim osebam za delnico Perutnine Ptuj plačal 14 evrov, in ne osem. Dodal je, da vrednost holdinga PMP niso le delnice Perutnine Ptuj, saj ima holding tudi drugo premoženje.

Opcijska pogodba ne bo oškodovala nikogar

Direktor Perutnine Ptuj Roman Glaser je v kratki izjavi za javnost pred množico novinarjev zatrdil, da opcijska pogodba vodstva Perutnine s Slovensko industrijo jekla ni in ne bo oškodovala nikogar. Prav zaradi nje je namreč včeraj v upravni stavbi Perutnine na Ptuju in še na dvanajstih drugih lokacijah potekala kriminalistična preiskava, ki je trajala do pol treh zjutraj. Danes so vsi člani uprave na svojih delovnih mestih in zadolžitvah.

Glaser je razložil, da gre v opcijski pogodbi, po kateri naj bi Sij kupil delnice uprave v Holdingu PMP za drugačen lastniški portfelj, saj ima poleg delnic PP še delniške deleže dveh drugih podjetij. V tej opcijski pogodbi je delnica PP vredna prav tako osem evrov, kot jih za vse ostale Perutninine delnice ponuja Sij drugim lastnikom. Razliko do dogovorjene cene v opcijski pogodbi pa predstavljajo deleži dveh drugih podjetij. Glaser poudarja, da bodo tudi drugi lastniki delnic Holdinga PMP dobili svoje delnice plačane po isti ceni, kot člani uprave in da torej ne gre za kakršnokoli razlikovanje in oškodovanje solastnikov.

 


Glaser: Nimam potrebe po odstopu

Glaser je še povedal, da je danes govoril z lastniki Perutnine in zatrdil, da ni niti insinuacije niti zahteve, da bi on in celotna uprava morala odstopiti. Ne vidi pa tudi nobene ogroženosti za dokapitaliziranje Perutnine Ptuj. »Nimam niti potrebe niti zahteve za odstop. Postopek, ki se je včeraj začel, bo moral še skozi svoje naslednje faze. Nikakor pa ne vidim, da bi bila zaradi njega kakorkoli ogrožena dokapitalizacija Perutnine Ptuj,« je jasen Glaser. Sij je z njo pridobil 45 odstotkov lastništva PP, skupaj z deležem iz opcijske pogodbe s člani uprave in nakupom celotnega Holdinga PMP pa bo presegel 55-odstotno lastništvo.

Zanimivo je, da se uradno sporočilo Sija in Glaserja v celoti ujemata le v ugotovitvi, da je delnica PMP povsem drugačna od delnice PP. Medtem ko Glaser zatrjuje, da so bili vsi postopki transparentni in zakoniti in da ni bil in ne bo nihče oškodovan, pa iz Sija prihaja zahteva za odstop uprave Perutnine zaradi preiskave same, ki je tako v javnosti okrnila ugled podjetja, katerega večinski lastnik je tako rekoč že Sij.

Na vprašanje Dela, ali proti Glaserju, upravi ali Perutnini Ptuj potekajo še kakšne druge preiskave, ali obstajajo še kakšne druge prijave ali ovadbe, je zatrdil, da o čemerkoli takšnem nima nobenih informacij.