Sijaj še dolgo v temi

Dve leti po stečaju: za nakup nobenega interesa.

Objavljeno
19. november 2015 18.02
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Stečajni upravitelj hrastniškega Sijaja Tomaž Kos ni niti najmanj presenečen, da za tovarniški kompleks skupaj s premičnimi in blagovnimi znamkami nekdaj prvega izdelovalca svetil v državi tik pred iztekom zavezujočega zbiranja ponudb ni povpraševanja.

To je že četrti poskus prodaje, tokratna izhodiščna cena 369.500 evrov pa je od prve nižja za celih 123 tisočakov.

Dvomesečni rok za oddajo ponudb se bo iztekel v soboto. Kos glede morebitnih ponudb v zadnjem hipu pravi: »Ne pričakujem je. Glede na stanje premoženja bodo znižanja še potrebna.« Zanimanja za premoženje, ki je naprodaj, niti najemniki dela proizvodnje oziroma solastniki nekaterih nepremičnin niso pokazali, pravi.

Sijajev prodajni paket sestavljajo nepremičnine v ocenjeni likvidacijski vrednosti 577 tisočakov; tržna vrednost premičnin in treh blagovnih znamk Sijaj, Domo in Help je ocenjena na 16.500 evrov, »kontejnerska« trgovina še na šest tisočakov več.

Med nepremičninami so poleg poslovne stavbe, proizvodnih prostorov in dvorišča tudi skoraj 2000 kvadratnih metrov velik sadovnjak, travniške površine, gozd in njiva, med solastniki je na delu nepremičnin zaslediti trboveljsko družbo Bonpet, fizično osebo iz Hrastnika in družbo Ruiz Design iz Ljubljane, ki je tudi najemnica dela proizvodnega kompleksa. Na njegovih zemljiščih je vpisana skupna hipoteka NLB in Slovenske izvozne družbe.

Sijaj je v stečajnem postopku dobri dve leti; v tem času z izjemo nekaj terjatev in zalog ni bilo unovčenega tako rekoč nič premoženja. Oktobra je bilo na računu stečajnega dolžnika dobrih 16.000 evrov, do 33 partnerjev pa je ostala neizterjana še polovica ali za 66 tisočakov terjatev. Kos za nekatere meni, da bo izterjava precej negotova.

Delavci po Kosovih besedah zaman pričakujejo poplačilo iz stečajne mase, saj je bilo vse zastavljeno, zato lahko na delno poplačilo upajo le upniki z zastavno pravico. Do Sijaja je 115 upnikov prijavilo za 2,6 milijona evrov terjatev, delavci za dobrih 630 tisočakov.