Sindikati bi revidirali prodajo AA Tehnike

Zaposleni so zbirali denar za delavski odkup, prodajalca jih menda nista upoštevala.

Objavljeno
03. december 2015 13.40
tlo adria
A. S., STA, Ma.G.
A. S., STA, Ma.G.

Ljubljana − Zaposleni v Adria Airways Tehniki (AAT), ki so se potegovali za delavski odkup družbe, so bili negativno presenečeni, ko sta solastnika, SDH in Aerodrom Ljubljana, družbo prodala poljskemu holdingu Linetech. Predstavniki gorenjskih sindikatov trdijo, da so delavce na nedopusten način izločili iz postopka prodaje, in to kljub temu da so leta 2013 dokazali, da znajo voditi podjetje. Zato bodo preučili možnost za uvedbo revizije postopka.

Sekretar gorenjskega območnega odbora Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in zunanji sindikalni zaupnik zaposlenih v AAT Matej Jemec je na novinarski konferenci dejal, da so bili 24. novembra zelo negativno presenečeni, ko je »kot strela z jasnega« prišla novica o prodaji.

Jemec ugotavlja, da zaposleni niso bili dovolj vključeni v postopek prodaje, in to kljub več (preslišanim) opozorilom. Poleti oblikovana iniciativa za delavski odkup družbe tako po njegovi razlagi ni mogla zvišati ponudbe, kar so bili sicer pripravljeni narediti. Jemec se je udeležil predstavitve novega lastnika zaposlenim, vendar tam ni dobil besede. Novi lastnik sicer obljublja zaposlovanje in razvoj, vendar ne ve, ali so njegove obljube pravno podkrepljene.

»Mislim, da je prišlo v tem prodajnem postopku do nedopustne in sistematične izločitve predstavnikov delavcev iz postopka prodaje, kljub temu da na to napotujeta odlok o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države in evropska ter slovenska zakonodaja, in da je prišlo do grobe kršitve zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju,« je poudaril Matej Jemec.

Je SDH v postopku prodaje AAT upošteval določbe strategije upravljanja državnih naložb, se sprašujejo sindikalisti.»Po našem mnenju je prišlo do kršitev, vendar gremo po postopku. Preučili bomo možnost za uvedbo revizije postopka. Borili se bomo. Če se kršitve res dokažejo − menimo, da je to dokazljivo −, je revizija več kot potrebna,« je poudaril Matej Jemec.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je danes na novinarski konferenci povedal, da dosežena cena pri prodaji AAT ni bila le za desetino višja od tiste, ki so jo ponujali zaposleni, ampak 25 odstotkov višja. Poleg tega je po njegovih besedah obstajalo tveganje, da kupnina ne bi bila poravnana takoj po podpisu pogodbe, medtem ko so Poljaki denar nakazali takoj.