Skei zagrozil z opozorilno stavko

Ni izključena tudi dalj časa trajajoča stavka.

Objavljeno
13. september 2012 16.22
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Zaradi konflikta okrog dviga najnižjih osnovnih plač po treh kolektivnih pogodbah je Sindikat kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije za 26. september napovedal opozorilno stavko. »Upamo, da bo to delodajalce spravilo za pogajalsko mizo,« pravi sekretar štajerske enote Skei Martin Dular.

Če ta mesec ne dosežejo dogovora, opozarjajo v Skei, se po določbah kolektivnih pogodb tarifna priloga, ki poteče 1. oktobra, podaljša za eno leto, posledično pa so najnižje osnovne plače zamrznjene. V Skei zahtevajo njihov dvig v vseh treh dejavnostih: v elektroindustriji za 3,5 odstotka, kovinski industriji 4,5 ter kovinskih materialih in livarnah za 6 odstotkov. Sedaj se zneski najnižjih osnovnih plač pri I. tarifnem razredu gibajo med slabimi 510 in 540 evri, pri IV. pa med 700 in 740 evri.

»Zaradi nesprejemljivih stališč delodajalske strani smo v pogajanjih prišli v slepo ulico. V dejavnosti kovinskih materialov in livarn so pogajanja celo zavrnili, ponudba v dejavnosti elektroindustrije je bila prenizka. V dejavnosti kovinske industrije smo se s pristojnim združenjem pri Gospodarski zbornici Slovenije uspeli dogovoriti, a do podpisa sporazuma ne more priti, ker je dogovor zavrnila sekcija za kovine pri Združenju delodajalcev Slovenije,« je trenutno stanje povzel Bogdan Ivanovič, v Skei sekretar za plačno politiko in kolektivne pogodbe.

Po njegovih besedah od delodajalcev pričakujejo, da se bodo v livarniški dejavnosti z njimi sploh začeli pogajati, za ostali dve dejavnosti pa, da bodo delodajalci ponudili več, kot so doslej. Če se ne bodo uspeli dogovoriti in bo prišlo do enodnevne opozorilne stavke - to bo bolj znano po republiškem odboru Skei 18. septembra - bo potekala na delovnih mestih po posameznih podjetjih.

Na omenjenem odboru Skei se bodo sindikalisti odločali tudi o tem, kakšen bo v primeru neuspešnih nadaljnjih pogajanj njihov naslednji korak. Ivanovič ni izključil niti možnosti dalj časa trajajoče stavke. Po njegovih besedah si stavke sicer ne želijo, vendar je to ostalo njihovo edino orožje, s katerim lahko delodajalce prisilijo v pogajanja, za katere imajo argumente.

Če bo vendarle prišlo do stavke, v vodstvu sindikata upajo, da bodo delavci pokazali več solidarnosti, ki je v zadnjem času pri nas zbledela, saj se ne upajo več postaviti niti zase, je dejal Martin Dular.