Škofjeloški Šešir gre v stečaj

Podjetje z okoli 30 zaposlenimi, ki je bilo lani v postopku poenostavljene prisilne poravnave, je imelo že več let težave.

Objavljeno
08. december 2016 10.58
Tovarna klobukov Šešir v Škofji Loki, 8. januarja 2014
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Škofja Loka − Kranjsko okrožno sodišče je na predlog tovarne klobukov Šešir oklicalo začetek stečajnega postopka za to škofjeloško podjetje s skoraj stoletno tradicijo izdelovanja klobukov. Podjetje z okoli 30 zaposlenimi, ki je bilo lani v postopku poenostavljene prisilne poravnave, se je že več let soočalo s težavami.

Dolžnik je predlog za stečaj podjetja vložil 24. novembra, kranjsko okrožno sodišče pa je začetek stečajnega postopka oklicalo v sredo. Za stečajnega upravitelja Šeširja je sodišče imenovalo Dušana Taljata, je razvidno iz objave na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Taljat, ki naloge upravitelja opravlja prek družbe za upravljanje in svetovanje, se zadnja leta v Škofji Loki ukvarja tudi s stečajnimi postopkom Loških tovarn hladilnikov (LTH). Kot je pojasnil za STA, bodo po sredinem oklicu stečaja danes čim prej poiskali kontakte v Šeširju in se sestali s predstavniki podjetja, da dobijo prvo sliko o podjetju in podatke o številu zaposlenih in o poslih, da vidijo, kako se je najbolje lotiti postopka.

Lastnik in direktor Šeširja Miro Pinterič, ki danes za STA za pojasnila za zdaj ni bil dosegljiv, se je vrsto let trudil za finančno sanacijo podjetja in za pridobitev novih poslov. Po potrjeni poenostavljeni prisilni poravnavi novembra lani, ki je predvidevala 20-odstotno poplačilo upnikov do leta 2019, je svoje terjatve konvertiral v lastniški delež podjetja, v katerem je bil že prej skoraj polovični lastnik.

Poravnava je vplivala le na približno za milijon evrov terjatev, medtem ko je nerešeno ostalo še vprašanje 3,8 milijona evrov vrednega dolga do Gorenjske banke. Z njo se je Pinterič pogovarjal o prodaji objekta na Trati, ki ga je Šešir lani izpraznil in vso proizvodnjo združil na prvotni lokaciji na Spodnjem trgu.

Iskali so nove kupce

Kot je marca letos poudaril Pinterič, bi bilo za preživetje ključno, da bi podjetje vsaj tekoče poslovalo pozitivno. Iskali so nove kupce v Evropi, na Kitajskem in tudi Iranu, ki je bil nekdaj Šeširjev tradicionalni trg. Glavni kupec zadnja leta pa je bil v newyorškem Brooklynu, kjer je judovski tekstilni center.

Šešir je veljal za eno redkih tovarn na svetu, ki še izdeluje klobuke od dlake do končnega izdelka. Kot je poudarjal Pinterič, imajo v podjetju veliko tehničnega znanja in opreme pa tudi trg in dolgoletno tradicijo izdelave kakovostnih pokrival. Šešir je bil ustanovljen leta 1921 in je pred drugo svetovno vojno zaposloval 200 ljudi.