Skrivnostni odgovor Bruslju glede Elana

V torek se izteče rok za pojasnilo o vračilu pomoči.

Objavljeno
07. september 2014 20.22
Slovenija, Ljubljana, 23.05.2012 - Novinarska konferenca druzzbe Elan ob prejemu prestizzne nagrade za najinovativnejsso ssportno znamko leta 2012, ki se je jo udelezzil tudi minister za izobrazevanje, znanost, kulturo in ssport ZZiga TURK. Foto: Leon
Maja Grgič, Blaž Račič
Maja Grgič, Blaž Račič
Ljubljana, Begunje na Gorenjskem – V torek se izteče rok, do katerega mora Slovenija evropski komisiji odgovoriti glede njene zahteve po stečaju Elana. A čeprav so se o tem menda uskladili vsi vpleteni deležniki, od lastnikov, države do družbe, ni mogoče izvedeti, kaj bo finančno ministrstvo zapisalo v odgovoru.

»Odgovor, v katerem bodo vsa relevantna dejstva, ključna za razumevanje celotne tematike, povezane z Elanom, bomo evropski komisiji poslali v roku,« so nam odgovorili na ministrstvu za finance. Kaj konkretno bodo zapisali v odzivu na dopis evropske komisije, v katerem ta terja stečaj begunjske družbe, če Elan ne bo vrnil 10 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, niso pojasnili.

Sprenevedanje vpletenih

Vpleteni deležniki se povečini vedejo, kakor da s tem nimajo nič. Glede dopisa evropske komisije, ki so ga prejeli na finančnem ministrstvu, v Elanu pravijo, da poziv ni bil naslovljen nanje in da jim ničesar ne nalaga. Kot so dodali, bodo v primeru, da bi bili Elanu naloženi kakršnikoli ukrepi, izkoristili vsa pravna sredstva za zaščito interesov družbe, blagovne znamke in zaposlenih ter zagotovili nadaljnji obstoj družbe, ki je v svetovnem merilu prepoznavna že skoraj sedemdeset let. Na vprašanje, ali nedokončan prodajni postopek pomeni omejitev oziroma obremenitev za podjetje, član uprave Elana Leon Korošec pravi, da čutijo nekaj dodatne obremenitve.

Tudi Metka Kandrič, direktorica PDP, ki je večinski lastnik begunjske družbe, pravi, da oni niso ne upravičenec do vračila niti ni bila zahteva naslovljena nanje. Zaplet glede nedovoljene pomoči pa si po njenih besedah prizadevajo rešiti s kupcem, ki bi prek dokapitalizacije Elanu zagotovil potreben denar za vračilo sporne pomoči. »Za nas kot lastnika je pomembno, da najdemo nekoga, ki bo to rešil,« pojasnjuje.

Kje se zatika pri prodaji?

Kje se zatika glede na to, da se prodaja Elana vleče že skoraj dve leti, nismo izvedeli. Pogajanja s kupci pa menda tečejo. Tudi v Elanu zaradi interesov prodajnega postopka informacij in podrobnosti o tem ne dajejo. Prav na prizadevanja za prodajo družbe pa naj bi se v dopisu Bruslju menda sklicevala država.

Elan letos posluje dobro, pravi Korošec, saj so v primerjavi z lani za skoraj petino povečali prihodke. Zadovoljni so s prodajo plovil, ki po več letih prodajnega krča spet raste. Če bodo uspešni tudi v zadnjih treh mesecih leta, bo navtični del posloval pozitivno, upa Korošec. Izdelava sestavnih delov za vetrne elektrarne se prav tako dobro razvija, posebej pa jih veseli, da z družbo Elan inventa opremljajo tri športne dvorane za svetovno prvenstvo v rokometu, ki ga bodo prihodnje leto gostili v Katarju. V programu smuči so kupci po lanski slabši zimi zdaj sicer nekoliko bolj previdni z naročili, kljub temu pa vsak dan izdelajo okoli 2500 smuči.

Sindikat: Brca za lastnike

Delo v proizvodnji teče normalno, med delavci pa zaradi dolgotrajnega prodajnega postopka in tudi zaradi zahtev Bruslja za vrnitev državne pomoči ni panike, saj jim uprava zagotavlja, da je zadeva rešljiva, je povedal predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan. Ob tem je še komentiral zadnje bruseljske zahteve, o katerih je dejal, da so »težka brca v rit lastnikom«.V Elanu za prihodnjo sezono napovedujejo novo revolucionarno novost na smučarskem trgu, ki jo bodo kupcem in distributerjem, pa tudi medijem, predvidoma predstavili že novembra letos. Denarni tok podjetja je pozitiven in ob koncu leta načrtujejo dobiček iz poslovanja. Takrat pričakujejo še prilive od prodaje na trgih ZDA, Kanade in Japonske, možne turbulence na valutnih trgih pa lahko vplivajo tudi na letošnje rezultate.