Skupaj v razvoj smučišča

Stara posojila so za RTC žičnice Kranjska Gora veliko breme.

Objavljeno
23. maj 2017 22.52
RTC Kranjska Gora
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranjska Gora – Delničarji družbe RTC žičnice Kranjska Gora so na včerajšnji skupščini potrdili letno poročilo za lani, v katerem je družba ob 3,7 milijona evrov prihodkov ustvarila 150.000 evrov dobička, in v nadzorni svet imenovali predstavnika največjega lastnika Anthonyja Tomažina.

Na seji so se sploh prvič srečali predstavniki dveh največjih lastnikov, Tomažinove RRC, ki je lastnica dobrih 39 odstotkov družbe, in družbe Skiways, ki je lastnica dobrih 28 odstotkov delnic RTC žičnice in je v lasti avstrijske družbe Bergbahnen Verditz Schwarzsee Gmbh iz Beljaka ter državljanov Italije (iz okolice smučišča Kronplatz) Hanspetra Felderja, Antona Kronbichlerja in Georga Untergassmairja.

»Trenutek je pravi, saj imajo delničarji skupno vizijo, družba pa možnosti za nov začetek,« je po skupščini v imenu družbe Skiways dejal Wolfgang Loescher, ki je poznan tudi s smučišča Tromeja nad Ratečami. Delničarji bodo dali znanje in svoja prizadevanja za razvoj Kranjske Gore, je še dodal.

Tomažin aktiven lastnik

Anthony Tomažin je napovedal, da bo še naprej zelo aktiven lastnik. Med najpomembnejšimi vprašanji je Tomažin, ki je tudi večinski lastnik smučišča Vogel, poudaril iskanje dolgoročnih rešitev za kredite, ki jih je družba pred leti najela za gradnjo novih naprav in zdaj predstavljajo breme za družbo. Težava je to, da Heta vsako leto podaljšuje ročnost posojil, kar predstavlja veliko oviro za RTC žičnice, ki ima po podatkih portala Gvin še za 6,7 milijona dolgov, od tega štiri milijone kratkoročnih.

Radi bi se dogovorili za daljšo ročnost kreditov, kar bo družbi omogočilo vzdržno poslovanje v prihodnjih letih, in načrtovanje investicij, saj so zadnjo večjo posodobitev žičniških naprav (štirisedežnice Kekec) končali leta 2009. V Kranjski Gori si najbolj želijo gondole na vrh Vitranca.

»Rešitve čez noč ne bo,« je dejal Tomažin. Ta včeraj še ni znal napovedati, kako bo ravnal na dražbi 8. junija, na kateri bodo za 234.000 evrov prodajali premoženje Športnega centra Areh v stečaju, ki je lastnik dobrih pet odstotkov delnic RTC žičnice Kranjska Gora.

»Delež me zanima,« je dejal Tomažin, podrobnosti o nameri ni hotel razkriti. Povedal je, da mu je pri imenovanju za člana nadzornega sveta pomagala občina Kranjska Gora, ki ima v lasti skoraj pet odstotkov delnic RTC žičnice in jo je na skupščini zastopala direktorica občinske uprave Vesna Okršlar.