Skupina NKBM v pol leta 62,7 milijona izgube

V NKBM poudarjajo, da kljub težavnim ekonomskim razmeram v Sloveniji in svetu poslujejo stabilno in varno.

Objavljeno
29. avgust 2013 12.27
*tre* NKBM
U. Č., Dunaj
U. Č., Dunaj
Maribor - Skupina NKBM je v prvi polovici letošnjega leta po visokih oslabitvah in rezervacijah pridelala za 62,7 milijona evrov čiste izgube, od tega samo matična banka 44,2 milijona evrov.

Dobiček skupine iz rednega poslovanja je sicer v tem času znašal 15,6 milijona evrov, so po včerajšnji seji nadzornikov sporočili iz banke. Raven rezervacij in oslabitev v prvi polovici leta 2013 je bil 17,2 odstotka višja od primerljivega obdobja lani.

Nadzorni svet se je sicer včeraj med drugim seznanil tudi s potekom pregleda kakovosti sredstev in izvedbe stresnega testa. Rezultati obeh pregledov bodo podlaga za presojo o prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot poudarjajo v NKBM, kljub težavnim ekonomskim razmeram v Sloveniji in svetu poslujejo stabilno, varno in so pripravljeni na izzive in priložnosti v prihodnosti.

Po odhodu dolgoletnega predsednika uprave Matjaža Kovačiča banko sedaj vodi Aleš Hauc. Ta je ob objavi rezultatov povedal, da vodstvo aktivno ukrepa, da bi izboljšali trende poslovanja. Banka in hčerinske družbe so pripravile program prestrukturiranja, ki je še v presoji pri Evropski komisiji, ob programu za pripravo prenosa slabih terjatev na DUTB pa tudi z lastnimi strokovnimi službami intenzivno upravljajo slabe terjatve.

»Poteka tudi projekt za izboljšanje kapitalske ustreznosti skupine. Uresničujemo postopke reorganizacije in preoblikovanja skupine in banke v bolj učinkovit finančni sistem ter program racionalizacije stroškov. Kombinacija omenjenih ukrepov bo utrdila finančno moč in poslovno uspešnost celotne skupine. Za končni uspeh bo potrebno obsežno delo, ki pa bo, glede na naravo potrebnih sprememb, pokazalo vse rezultate šele v prihodnjem obdobju,« je ukrepe za izboljšanje poslovanja predstavil Hauc.