Petrol prodal več nafte kot v istem času lani

V skupini Petrol so v devetih mesecih letos ustvarili 2,4 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje.

Objavljeno
15. november 2011 18.06
Posodobljeno
15. november 2011 18.10
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana - Čeprav je ljubljanski Petrol letos izgubil kar nekaj velikih kupcev, zlasti gradbince (SCT, Vegrad ...) in svojega največjega posamičnega kupca, družbo Tuš Oil, je družbi v devetih mesecih letos uspelo prodati več naftnih derivatov kot v istem obdobju lani, višji so tudi prihodki in dobiček.

V skupini Petrol so v devetih mesecih letos ustvarili 2,4 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje ali 16 odstotkov več kot v istem obdobju lani; od tega je ostalo 36,2 milijona evrov čistega dobička, ki je dva odstotka višji kot v primerljivem lanskem obdobju, pri čemer v poslovne rezultate še niso vključene morebitne slabitve finančnih naložb, so po včerajšnji seji NS sporočili iz Petrola. Kosmati izid je bil realiziran v višini 229,9 milijona evrov, to je sedem odstotkov več kot v istem obdobju lani. Izid iz poslovanja je bil realiziran v višini 91,4 milijona evrov (EBITDA), to je 15 odstotkov več kot lani.

V Petrolu so še posebno zadovoljni, ker jim je kljub zaostrenim gospodarskim razmeram in plačilni nedisciplini uspelo povišati tudi količinsko prodajo. Tako so v prvih devetih mesecih prodali dva odstotka več naftnih derivatov kot v istem obdobju lani, zlasti na račun maloprodaje, na katero odpade več kot polovica vseh prihodkov Petrola. Natančneje; s prodajo nafte in naftnih derivatov je skupina ustvarila 1,9 milijarde evrov prihodkov, to je 16 odstotkov več kot lani, prihodki od prodaje trgovskega blaga pa so znašali 328,3 milijona in so bili od lanskih višji za pet odstotkov.
Prihodki od prodaje energetskega stebra družbe so v devetih mesecih dosegli 124,4 milijona evrov, to je 64 odstotkov več kot lani.

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik niti na včerajšnji seji ni predlagal dveh novih članov uprave, ki bi nadomestila Maričo Lah in Romana Dobnikarja, ki sta pred časom zapustila upravo. Kot je mogoče slišati, naj bi uprava tudi poslej ostala štiričlanska.

Na seji so govorili tudi o možnostih, da bi Petrol za uravnavanje izboljšanja dolgoročne kapitalske strukture skupine znova izdal obveznice v manjšem obsegu. Odločitve o tem še ni in jo bodo sprejeli, ko bodo temu naklonjene razmere na trgu.