Preklicana skupščina Adrie bo verjetno še letos

Razlog preklica usklajevanje v prodajnem postopku prevoznika, ki je slovensko zastavo začasno prilepil tudi na letala v Estoniji.

Objavljeno
20. november 2015 13.09
lvi-Brnik
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Zgornji Brnik − Adria Airways (AA) je − na priporočilo večinskega lastnika SDH − preklicala 37. zasedanje skupščine delničarjev, ki je bilo sklicano za 23. november. V preklicu predsednika uprave in nadzornega sveta AA Mark Anžur in Tone Pekolj napovedujeta, da bo novo zasedanje skupščine sklicano v najkrajšem možnem času, saj je predvideno, da bi do dogodka prišlo še letos. Kar pomeni, da bo nova skupščina sklicana prihodnji teden, za praznični čas med 23. in 31. decembrom. (Hja, če bo spet sklicana za ponedeljek, je edina možnost tepežni dan, 28. december.)

Glavna vsebinska točka preklicane delničarske skupščine je do osemmilijonska dokapitalizacija AA, i naj bi bila izvedena še pred prodajo 91,58-odstotnega deleža družbe, ki je zdaj v lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH − 71,95 odstotka) in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB, Slaba banka − 19,63 odstotka).

V utemeljitvi preklica skupščine je zapisano, da do prihajajočega ponedeljka, 23. novembra, »ne bodo zaključena vsa usklajevanja v prodajnem postopku, v katerem je treba uskladiti večje število deležnikov, zasedanje skupščine 23. novembra ni smotrno«. O morebitnih interesentih ni uradno čisto nič znanega, neuradno pa je bolj ali manj jasno, da med njimi ni letalskih prevoznikov, le skladi.

Poročali smo že, da SDH še ni odločala o planskih dokumentih Adrie Airways pa tudi da je ta po sklicu skupščine pridobila posel v Estoniji. Tokratni poskus privatizacije AA ni prvi, še manj velja to za dokapitalizacijo, za katero država več ali manj nima realnih možnosti.

Poročali smo že tudi, da je na sklic skupščine društvo malih delničarjev (MDS) poslalo dodaten predlog, da bi pred dokapitalizacijo, s katero bi se deleži sedanjih delničarjev še zmanjšali, če seveda ne bi sodelovali v dokapitalizaciji, po katerem naj bi pred sprejetjem poslovodstvo poročalo o tekočem poslovanju, izgledih in planih do konca leta in v letu 2016, tako da bi delničarji lahko videli, ali res ni druge poti.