Unior bo direktorja Retuznika pokoril na skupščini

Če bodo sklepi marčne skupščine potrjeni, bo Unior lahko dokončal prodajo Krvavca Alpski investicijski družbi Janeza Janše.

Objavljeno
23. februar 2018 11.09
Krvavec
Blaž Račič
Blaž Račič

Krvavec – Na skupščini delničarjev družbe RTC Krvavec, ki je sklicana za 23. marca, bodo po predlogu dnevnega reda prihodnji mesec odločali o razširitvi uprave s še enim članom in o podpisu pogodbe o refinanciranju dolgov RTC Krvavec. Če bodo sklepi potrjeni, bo zreški Unior lahko dokončal prodajo družbe Alpski investicijski družbi Janeza Janše.

Poročali smo že, da je direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik pred dnevi zavrnil podpis pogodbe o refinanciranju dolgov RTC Krvavec, ki sta jo z Banko Intesa Sanpaolo v okviru prodaje RTC Krvavec dosegla Unior (v lasti ima 98,56 odstotka delnic) in bodoči lastnik RTC Krvavec Alpska investicijska družba (AID). Retuznik je pojasnil, da »do podpisa pogodbe ni prišlo zaradi izrecne odklonitve angažiranega notarja, ki zaradi svojih strokovnih pomislekov ni želel v obliki notarskega zapisa sestaviti nameravanega kreditnega posla.«

Rok za plačilo kupnine sta zaradi zavrnitve podpisa omenjene pogodbe Unior in Janez Janša podaljšala do 16. aprila letos. Po treh podaljšanjih je to že četrto podaljšanje roka za dokončanje posla, vendar sta si očitno kupec in prodajalec vzela več časa zato, da bi lahko v vmesnem času izpeljala potrebne ukrepe, s katerimi bi uklonili nepokornega direktorja.

Po predlogu dnevnega reda skupščine, ki ga je poleg šefa nadzornega sveta RTC Krvavec Branka Brečka, sicer člana uprave Uniorja, podpisal tudi Retuznik, bodo v statut družbe vnesli določilo o drugem članu uprave in še, da vsak član uprave družbo zastopa posamično. To praktično pomeni, da bi v primeru potrditve predlaganih sklepov nov član uprave lahko podpisal pogodbo o refinanciranju dolgov, katere podpis je Retuznik pred dnevi že zavrnil in tedaj zatrdil, da bo uprava družbe »vedno delovala v dobro družbe« in da »ne bo obremenjevala svojega premoženja za izpolnitve obveznosti bodočega kupca.« Hkrati bo skupščina odločala še o odobritvi kreditne pogodbe z Banko Intesa Sanpaolo.

Srečka Retuznika smo zato hoteli vprašati kako razume odločitev lastnika za imenovanje drugega člana uprave in o odobritvi podpisa pogodbe o refinanciranju dolgov, ki je zanj sporna. Član uprave bi namreč lahko pogodbo, ki je Retuznik ni hotel podpisati, podpisal. Na ta način bi RTC Krvavec lahko prišel do dogovora o refinanciranju dolgov, ki je pogoj za zaključek prodaje družbi AID. Retuznik na naša vprašanja ni hotel odgovarjati in nas je za dodatna pojasnila usmeril na vodstvo Uniorja, ki razmer ne komentira.

Na skupščini bodo z mesta članice nadzornega sveta predvidoma potrdili še odstop Barbare Soršak, sicer izvršne direktorice Uniturja, hčerinske družbe Uniorja, namesto nje pa bodo za člana nadzornega sveta RTC Krvavec imenovali predsednika uprave Uniorja Darka Hrastnika.