Slovenci delamo vse manj

Slovenci delamo vse manj, poleg tega pa dobimo več denarja, kolikor ga glede na opravljene ure zaslužimo.

Objavljeno
29. junij 2011 13.15
Posodobljeno
29. junij 2011 13.15
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
V prvem četrtletju so zaposlene osebe v Sloveniji opravile za 1,1 odstotka manj delovnih ur kot v enakem obdobju lani.

Trend je odraz gospodarske krize in se nadaljuje že tretje leto zapored, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

Število opravljenih delovnih ur se je znižalo tudi v zadnjem lanskem četrtletju, in sicer za 1,5 odstotka.

V prvem trimesečju letos je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani opravljenih za 1,1 odstotka manj delovnih ur, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2008 pa je število opravljenih delovnih ur upadlo za 7,2 odstotka.

V obdobju od januarja do marca letos se je obseg opravljenih delovnih ur najizraziteje zmanjšal v dejavnosti gradbeništvo, in sicer za 17 odstotkov. Na drugi strani pa so povečanje števila opravljenih delovnih ur v začetku leta 2011 zabeležile dejavnosti izobraževanje (za 4,2 odstotka), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (2,4 odstotka) in zdravstvo in socialno varstvo (dva odstotka).

Glede na enako obdobje leta 2008 je največji upad utrpela dejavnost gradbeništvo, kjer se je število opravljenih delovnih ur zmanjšalo za 26,7 odstotka. Sledile so dejavnosti rudarstvo (za 22,2 odstotka) in predelovalne dejavnosti (za 17,9 odstotka).

V prvem letošnjem četrtletju je zaposlena oseba opravila v povprečju 136 delovnih ur na mesec, plačo pa je prejela za 166 ur. To pomeni,  22 odstotkov plačanih ur več, kot jih je dejansko opravila.

Največ, v povprečju 142 delovnih ur na mesec, je v prvih treh mesecih letos opravila zaposlena oseba v dejavnosti promet in skladiščenje, sledijo dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (141) ter poslovanje z nepremičninami in strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (po 140 delovnih ur), poroča STA.