Slovenci smo zelo inventivni, manj pa inovativni

Od izuma do službe: v dveh letih do 80 patentov. Slovenskim izumiteljem manjka podjetniških znanj. Priložnost za povezovanje z mladimi.

Objavljeno
07. oktober 2014 20.01
Razstava slovenskih izumov,Ljubljana Slovenija 07.10.2014
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Združenje izumiteljev ASI želi prek razstave izumov tudi povezati mlade, brezposelne družboslovce, ki bi s svojimi znanji lahko pomagali pri prodoru invencij na trg. Prav to je namreč manjko mnogih slovenskih izumiteljev.

V atriju Pošte Slovenije na Čopovi v Ljubljani je do petka na ogled razstava več kot 40 izumov samostojnih slovenskih izumiteljev z naslovom Od izuma do novih delovnih mest. Za tak naslov so se v združenju izumiteljev ASI, ki je organizator dogodka, odločili, ker menijo, da imajo izumi njihovih članov velik potencial za to, da bi se v primeru njihovega uspešnega prodora na trg lahko zaposlilo veliko ljudi. Gre za nove izdelke, ki jih še ni na trgu, in so nastali tudi ob podpori ministrstva za gospodarski razvoj in agencije Spirit prek javnega razpisa, ki je izumiteljem omogočil brezplačno svetovanje in pomoč pri patentnih prijavah in ustanavljanju novih inovativnih podjetij ter sofinanciranje uvedbe izdelkov na trg. Po besedah predsednice sveta ASI Ane Hafner je iz tega naslova v dveh letih nastalo 80 novih patentov.

A za izumitelja je najpomembnejše, da patentiran izdelek pride na trg, zato si v ASI želijo, da bi poleg poslovnežev, investitorjev in vseh, ki jih zanimajo izumi, razstavo obiskali tudi brezposelni mladi, še zlasti diplomanti družboslovja, ki bi se na dogodku lahko povezali z izumitelji. Člani ASI so namreč majhni podjetniki in predvsem individualni izumitelji, ki imajo odlično tehnično znanje, mnogim pa primanjkuje znanja o marketingu, podjetništvu, pravu, slabše obvladajo tuje jezike in podobno, kar jih zelo ovira na poti, ko bi se moral nek izdelek uveljaviti na trgu. Prav povezovanju je treba posvetiti več pozornosti, so izpostavili udeleženci odprtja razstave.

Ob tem je ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeta Bulc poudarila, da smo Slovenci zelo inventivni, bolj šibki pa smo v inovativnosti, torej komercializaciji naših idej, zato imamo tu še veliko priložnosti. Prepričana je, da lahko s pomočjo inoviranja prispevamo k večjemu socialnemu kapitalu. »Le z znanjem in razumevanjem podobe sveta je mogoče kreirati skupnost, v kateri živimo, in tudi tu so zelo pomembne inovacije,« je dodala ministrica, ki je svojo poslovno pot posvetila družbenim inovacijam in je tudi častna članica ASI.

Na razstavi si je mogoče ogledati izume iz povsem različnih področij: od nove igre za dva igralca, posebne izvedbe glasbenega instrumenta, kolesa na ročni in nožni pogon in katamarana na nožni pogon, do inovativnega sistema za polaganje keramičnih ploščic, čistilne naprave in nove krušne peči. Poleg podjetnikov, ki se bodo trudili sami vzpostaviti proizvodnjo in trženje inovacij, se na razstavi predstavlja več individualnih izumiteljev, ki si želijo svoje patente prodati ali licencirati. Med njimi so koprski izumitelj Alojz Tomazin, ki vsako leto prijavi kakšen nov patent, Ivan Gregorič iz Vogrskega, ki je za svoje izume prejel najvišja mednarodna priznanja, Rajko Topolovec iz Ptuja in drugi, ki so pripravljeni deliti svoje izumiteljsko znanje z mlajšimi generacijami. Med njimi so tudi častni člani združenja ASI, ki so z iznajdljivostjo, vztrajnostjo, veliko truda in brez velikega kapitalskega zaledja uspešni v svetovnem merilu.