Slovenija Bruslju pojasnjuje prodajo Elana

Begunjska družba bi lahko novega lastnika dobila do konca leta.

Objavljeno
08. september 2014 19.05
vidic elan
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Ministrstvo za finance je evropski komisiji že pred iztekom današnjega roka poslalo odgovor glede izterjave nedovoljene državne pomoči od Elana. Kot je razumeti, so v pismu navedli dodatna pojasnila in zagotovila o prodaji begunjske družbe oziroma iskanja dokapitalizatorja zanjo.

Na ministrstvu za finance so nam odgovorili, da so v pismu navedena dodatna pojasnila glede poteka prodajnega postopka Elana. »Ta še vedno poteka, saj se prodajalci trenutno pogajajo s potencialnimi investitorji. Komisiji je bil podrobno predstavljen tudi celoten postopek prodaje (od 15. 7. 2013 dalje), s čimer se dokazuje, da je bil postopek odprt in transparenten ter usmerjen k cilju prodaje družbe Elan ter hkratnemu vračilu pomoči,« so dodali. Pojasnili so še, da so odgovor pripravili v sodelovanju z udeleženci v tem postopku.

Kot je znano, lastniki že skoraj dve leti iščejo vlagatelja, ki bi lastnik podjetja postal prek dokapitalizacije in Elanu na ta način zagotovil potrebnih 12 milijonov evrov za vračilo nedovoljene državne pomoči. Evropska komisija je namreč pred dvema letoma ugotovila, da je šlo pri desetmilijonski dokapitalizaciji leta 2008 za nedovoljeno pomoč družbi, ki izkrivlja konkurenčnost na trgu. Zdaj zahteva vračilo pomoči ali stečaj.

Menda dva ponudnika

Po neuradnih informacijah se pogajanja za prodajo Elana prek dokapitalizacije nadaljujejo, v igri pa naj bi bila dva ponudnika. Za katere možne vlagatelje gre, vpletene stani nočejo razkriti. »Ugotovljeno je bilo, da bo predvidoma do konca meseca oktobra znano, ali bo prodaja družbe Elan kateremu izmed navedenih investitorjev uspešna. Glede na dejstvo, da so investitorji večinoma tudi že izvedli skrbni pregled, lahko realno pride do zaključka transakcije do konca leta 2014 in tako tudi do vračila pomoči,« pravijo na ministrstvu.

Drugih rešitev menda ni na obzorju. Poznavalci opozarjajo, da je zahteva po stečaju nerazumna, saj da ta ne bi zagotovil vračila denarja. Konverzija terjatev upnikov v lastniške deleže pa bi lahko bila prav tako sporna zaradi nedovoljene državne pomoči. Največji upniki podjetja so namreč slaba banka in državne banke.