Magna: Slovenija še ostaja prva izbira za naložbo

Podpredsednik Magne Europe Dieter Althaus pričakuje le, da se proizvodnja začne konec prihodnjega leta.

Objavljeno
07. junij 2017 17.37
Posodobljeno
07. junij 2017 18.00
ALTHAUS Dieter, Magna Europe, ADAM David, Magna Slovenija, in PODGORNIK Aleksandra, predsednica Štajerske gospodarske zbornice, 7.6.2017, Maribor [dieter althaus, david adam, aleksandra podgornik, magna europe, magna slovenija]
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – »Slovenija še vedno ostaja prva izbira za naložbo. Dokler lahko računamo, da bomo proizvodnjo lahko začeli konec prihodnjega leta, bomo vztrajali, če takšnih možnosti ne bo, pa bomo prisiljeni poiskati lokacijo drugje,« je dejal podpredsednik Magne Europe Dieter Althaus.

S tem se je sicer izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali je 1. julij še vedno tisti rok, do katerega pričakujejo okoljevarstveno soglasje in gradbeno dovoljenje, vendar so pri Magni očitno pripravljeni nekoliko popustiti pri že lani določenem terminskem načrtu.

»Z zavlačevanjem se sicer naše tveganje povečuje, vendar smo to za zdaj sprejeli,« je dejal Althaus, za katerega je bilo najpomembnejše potrdilo, da so v Sloveniji dobrodošli, glasovanje v državnem zboru, ko je tako imenovani lex Magna podprlo 54 poslancev, le sedem pa jih je bilo proti ali pa so se vzdržali.

Načrtujejo dolgoročno

Althaus je poudaril, da svoje projekte sicer načrtujejo dolgoročno, zelo daleč vnaprej pa tudi ne, saj je vse odvisno od razmer na trgu. Ko so spoznali, da bodo njihove zmogljivosti v Gradcu kmalu popolnoma zasedene, so začeli iskati novo lokacijo, res pa je, da je evropski poslovni standard, da od ideje do realizacije mine največ leto in pol. Tako je bilo pri zadnjih dveh naložbah Magne v Nemčiji, v le enem letu pa so svoj obrat postavili tudi v Srbiji.

Z državo oziroma ministrstvom za gospodarstvo do zdaj niso podpisali še nobenih pogodb ali pisma o nameri, zato se lahko kadarkoli umaknejo, vendar kot rečeno, za zdaj še vztrajajo in računajo, da se bodo sedanje polemike unesle. Še posebno ker so po njegovem mnenju pomisleki o vplivih na okolje povsem odveč. Njihova graška tovarna je v središču mesta in do zdaj ni bilo nikoli kakšnih težav, ne nazadnje imamo v Evropi najvišje okoljske standarde na svetu. V zvezi z okoljem ima tudi določene politične izkušnje, saj je bil nekaj časa tudi politik, vendar meni, da je sklepanje kompromisov nujno.

»Ko smo v Nemčiji iskali zemljišča za Lufthanso in Rolls-Royce se je bilo treba nekaterim kmetijskim površinam odreči, vendar je treba opozoriti, da ima tako imenovana deindustrializacija že zelo škodljive posledice, poglejte samo sever Velike Britanije ali nekatere nemške zvezne dežele, na primer Porenje,« je dejal Althaus.

Na tehtnici prihodki iz industrije in turizem

Z njim se je strinjal tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, ki je poudaril, da industrija Sloveniji prinese trideset milijard evrov prihodkov, turizem pa tri, zato ni nobene dileme, da je treba tovrstne investicije podpreti. Še posebno ker pri tako veliki naložbi gotovo sledijo multipikativni učinki, kar bo dalo zagon tudi malim in srednjim podjetjem. »Če gre gospodarstvu dobro, gre vsem dobro,« je poudaril Gorjup in dejal še povsem neprimerne primerjave med nedavnim požarom na Vrhniki in lakirnico Magne, saj je Kemis skladišče nevarnih odpadkov, lakirnica pa je industrijski obrat.

Predlogi za različne lokacije

Aleksandra Podgornik
, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, ki je posvet pripravila, je zanikala možnost, da bi Magna svoje proizvodne kapacitete lahko umestila v eno od opuščenih tovarn ali v industrijsko cono Tezno, ker tam razmere niso primerne za tako veliko investicijo. V Hočah pa je že od leta 1965 pripravljen načrt za širitev industrijske cone, pred desetletjem je bil zelo zanimiv načrt poslovno logističnega centra Oreh, a ta ni bil uresničen.

Nekatera podjetja iz Maribora že sodelujejo z Magno, kar je potrdil tudi direktor cone Tezno Gorazd Bende, ki se mu zdijo sedanje razprave povsem odveč, saj nihče, ki trezno razmišlja, takšnega investitorja ne more zavrniti ali odgnati.