Slovenske kupole za osvajalce Marsa

Prvi začasni prebivalci z Zemlje na rdečem planetu bodo morda bivali v kupolah, ki jih (so)razvija podjetje Duol.

Objavljeno
16. februar 2018 16.26
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana - V ne tako oddaljeni prihodnosti bo, po načrtih vesoljskih agencij, na Mars stopila prva človeška noga. Ta velik korak za človeštvo bi lahko bil tudi velik korak za slovensko podjetje. Prvi začasni prebivalci z Zemlje bodo na rdečem planetu morda bivali v kupolah, ki jih (so)razvija Duol.

Podjetje Duol s partnerji raziskuje možnosti bivanja na Marsu. Skupaj z japonskim proizvajalcem membran razvijajo membrane, iz katere bi bile kupole za bivanje članov posadk. »Naša prednost je v manjši prostornini in teži, kar je pomembno za prevoz na Mars. Vsi drugi koncepti temeljijo na nosilnih konstrukcijah. Mi pa izhajamo iz tega, da na Mars pripeljemo le platno in ventilator. Naša rešitev je torej napihljiva kupola, njene stene pa tvori led. Ta je istočasno izolacija in zaščita pred kozmičnim sevanjem,« je pojasnil Dušan Olaj, lastnik Duola. Led bi pridobivali na Marsu, med gradnjo kupole. Po njeni demontaži bi led porabili za pridobivanje vodika, torej za pogonsko gorivo za povratek na Zemljo.

Kupola mora omogočiti bivanje štirim posadkam do 500 dni, njena življenjska doba pa mora biti vsaj deset let. »V prvi fazi bodo kupole namenjene bivanju posadke, razmišlja pa se tudi o konceptualnih zasnovah minimest,« je dejal Olaj.

Zdaj potekajo zemeljske študije modelov bivališč za Mars in postajo Globok vesoljski portal (DSG - Deep Space Gateway). Ta je vesoljska postaja, ki bo nameščena v orbiti Lune in bo služila kot izhodišče za polete naprej na Mars in v globoko vesolje. »Projekt je razdeljen med vse partnerske države in vsak deležnik se ukvarja s svojim delom razvoja. Mi smo nekako integralni partner ostalim, saj sodelujemo tako z Evropsko vesoljsko agencijo, rusko agencijo Roskozmos in japonsko Jaxo,« pojasnuje Olaj. V Duolovih objektih na Zemlji, v ekstremnih vremenskih pogojih, potekajo testiranja novih materialov in tehnologij, pa tudi sociološke študije obnašanja ljudi, ki dalj časa v teh objektih bivajo in delajo.

Zemeljski prototip kupole naj bi bil izdelan do leta 2020. Po načrtih ameriške vesolje agencije bi ljudje na Mars prišli kmalu po letu 2030.

Po besedah sogovornika je največja težava osvajanja vesolja denar: »Čas ne igra velike vloge pri osvajanju Marsa. Ključni faktor in ovira je denar. Preprosto ga je premalo na svetu, da bi stvari tekle hitreje.« Velik korak bliže osvajanju globokega vesolja in s tem tudi Marsa je bil proti koncu preteklega leta podpisan dogovor o DSG. Ta je združil Evropsko vesoljsko agencijo, Naso, Roskozmos, Jaxo in kanadsko vesoljsko agencijo ter ostale partnerje pri osvajanju Marsa in daljnjega vesolja.


Lastnik Duola Dušan Olaj. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Na Zemlji nogometne dvorane, hale za industrijo ...

Poleg kupole za Mars so med Duolovimi prebojnimi projekti tudi nogometne hale, kjer v Evropi in Aziji dosegajo več kot 80-odstotni tržni delež. Nedavno so odprli dvorano za Nogometno zvezo Luksemburga, v Kazahstanu pa gradijo halo za tamkajšnjo nogometno zvezo. Obe je podprla evropska nogometna zveza Uefa. »Prebojne projekte peljemo na področju industrijskih in skladiščnih hal v lukah in rudnikih po svetu, kjer so končno spoznali prednosti skladiščenja v balonskih halah,« pravi Olaj. Nadaljujejo tudi prenos tehnologije in znanja za napihljive rastlinjake v tujino.

Konec konjunkture se zanesljivo bliža

Duol je lani ustvaril podobne rezultate kot leto prej, ko so imeli 7,3 milijona evrov prihodkov in 121.165 evrov dobička, podobne rezultate pričakujejo tudi letos. »Bilo bi še boljše, pa so nas zimske razmere ustavile pri nekaterih projektih, ki jih prenašamo v to leto. Predvsem me veseli, da smo utrdili svoj položaj v zalivskih državah in na Kitajskem. Širina trgov nas dela varne in konec konjunkture, ki se zanesljivo bliža, pričakujemo mirni,« pove Olaj.

Ta opozarja na ohlajanje trgov: »Vtis imamo, da smo dosegli najvišjo točko v ciklu konjunkture in da počasi drsimo v recesijo. Kako hitro bo, ne more nihče napovedati.« Sprejeti proračuni držav nekdanje Sovjetske zveze, Zaliva in drugje za prihodnja leta namreč zmanjšujejo investicije. »Ker je leto 2018 leto volitev skoraj v polovici sveta, je ta podoba še bolj popačena. Pripravljeni smo na vsakršen scenarij,« dodaja.

Olaj se že nekaj časa umika z vrha Duola, v prihodnje pa bi lahko postal gospodarski minister. Je namreč možni kandidat za ministra, v svoji ekipi ga vidi SD.