Slovenske železnice 
bo vodil Igor Blejec

AUKN je dala soglasje za imenovanje Igorja Blejca na mesto direktorja Slovenskih železnic.

Objavljeno
26. oktober 2011 11.52
Posodobljeno
26. oktober 2011 11.52
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – Novi generalni direktor Slovenskih železnic bo Igor Blejec, ki bo mandat nastopil, ko bo nadzorni svet SŽ na njegov predlog potrdil še dva člana uprave, medtem ko četrti član ostaja delavski direktor Albert Pavlič.
Predsednik NS SŽ Bojan Brank je ob ponedeljkovem celodnevnem sejanju ponovil, da bodo pred objavo imena najprej zaprosili za obvezno soglasje Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), saj kandidatom ne želijo škoditi. Po pridobitvi soglasja pa je povedal, da je prepričan, da ima Blejec dovolj širine, znanj in izkušenj, potrebnih za vodenje SŽ.

Brank pričakuje, da bo Blejec s strokovnim pristopom vnesel nov način razmišljanja v sistem ter uspešno uveljavil strategijo razvoja SŽ, izvedel reorganizacijo sistema ter izboljšal poslovne rezultate. Ključna merila uspešnosti vidi v primernem donosu na kapital, dodani vrednosti, znižanju dolgoročne zadolženosti in vpeljavi sodobnih, kakovostnih ter do uporabnika prijaznih storitev.

Igor Blejec je po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist. Iz SŽ so sporočili, da je bil na začetku svoje kariere na vodilnih položajih s področja financ in računovodstva ter opravljal nadzorne funkcije v več finančnih ustanovah. Kot poslovodja je vodil nekdanje kemično industrijsko podjetje Teol in Siteep (Slovenski inženiring za telekomunikacije, energetiko, elektroniko in prometno tehniko), ki je nastalo z združitvijo PAP Telematike in Tegrada, v katerih je bilo v najboljših časih približno tri tisoč zaposlenih, od predlani pa je v stečaju. Igor Blejec je trenutno direktor podjetja Geostroj.