Slovenski model postaja prihodnost jeklarstva

Letos na jeklarskem trgu rast povpraševanja in proizvodnje, kot v najboljših časih.

Objavljeno
02. junij 2017 18.20
Maja Grgič
Maja Grgič

Jeklarska industrija na krilih splošne konjukture, kot kaže, spet cveti. V prvih štirih mesecih je izdelala več kot pol milijarde ton jekla ali 5,2 odstotka več kot v istem obdobju lani. Zadovoljni so tudi slovenski jeklarji, ki so majhni igralci, a prav model mikro jeklarn se v svetu vse bolj uveljavlja.

Na svetovni ravni po podatkih svetovnega Združenja jeklarjev glavna jeklarska velesila ostaja Kitajska, ki naredi približno polovico vsega jekla. V prvih štirih mesecih so njene jeklarne odlile za 274 milijonov ton jekla oziroma skoraj pet odstotkov več kot do konca aprila lani. Kar 7,1-odstotno rast pa je dosegla Indija, ki je izdelala dobrih 33 milijonov ton jeklenih izdelkov in se je tako skoraj povsem približala Japonski, sicer drugi proizvajalki sveta v tej industriji.

Tudi Kitajci reciklirajo jeklo

Svetovalec uprave Štore Steel Marjan Mačkošek ugotavlja, da Kitajska po eni strani zatrjuje, da je zmanjšala jeklarske zmogljivosti po drugi strani pa naredi vse več jekla. Spomnimo Kitajska je pred dobrim letom napovedala, da bo v treh do petih letih zaprla obrate z obsegom proizvodnje od 100 do 150 milijonov ton proizvodnje železa.

A Mačkošek hkrati opaža, da se tudi na Kitajskem povečuje delež recikliranega jekla in da se tudi ta država vse bolj usmerja v krožno gospodarstvo.

Rast poleg Azije letos beležijo tudi druge regije, razen držav nekdanje Sovjetske zveze, kjer je opazen zdrs Ukrajine. Evropska unija je do konca aprila proizvedla 4,5 odstotka več jekla kot lani. Evropske jeklarje pa še vedno skrbi rast uvoza iz tretjih držav, predvsem Kitajske in Indije, ki se je lani po navedbah združenja Eurofer povečal za četrtino. 

Štore gor, Sij dol?

Slovenski jeklarji, ki so kot nišni proizvajalci na svetovnem zemljevidu majhni igralci so v omenjenem obdobju po podatkih združenja proizvedli za 3,7 odstotka manj jekla kot v istem obdobju lani. V Štorah Steel pravijo, da so letos količinsko prodali 15 odstotkov več kakor lani, zato je mogoče sklepati, da je upad povezan z manjšo proizvodnjo Sijevih družb. Podatkov o letošnjem poslovanju v naši največji jeklarski skupini namreč nismo dobili.

Na svetovni ravni je največji proizvajalec še vedno skupina Arcelor Mittal, ki je lani naredila več kot 95 milijonov ton jeklenih izdelkov. In čeprav se v jeklarski industriji nadaljuje konsolidacija in oblikovanje vse večjih jeklarskih koncernov, pa po drugi strani postajajo vse aktualnejše manjše jeklarne.

Mikro jeklarne so hit

Mačkošek pravi, da najnovejši trendi vodijo v zapuščanje tradicionalnih lokacij proizvodnje jekla, kjer je bila v ospredju masovna proizvodnja in usmerjena v prilagodljivejše mikro jeklarne. Tak koncept lahko opazimo v Ameriki, Franciji in Nemčiji. »Slovenski model je postal prihodnost jeklarstva, čeprav so nam nekoč očitali, da smo premajhni,« poudarja Mačkošek.

Prednost manjše jeklarne je, da lahko deluje z manj obratnega kapitala, da je prilagodljivejša in da je lahko bliže kupcem, saj je transport jeklenih proizvodov drag. »Velike jeklarne bodo vse bolj pod pritiskom. Ekonomija obsega prinaša določene prednosti, a potem nastajajo tudi težave, ki nastopijo veliko večje,« ocenjuje sogovornik.

Rezultati iz najboljših let

V Štorah Steel, kjer dve tretjini prilivov ustvarijo z izvozom, so lani prodali za tri odstotke več izdelkov, a so zaradi sprememb pri cenah vhodnih surovin imeli za šest odstotkov nižje prihodke (94 milijonov), posledično bi bil tudi čisti dobiček nižji od načrtovanega, in sicer 1,9 milijona evrov.

Za povečavo kliknite na grafiko.

Letos so s poslovanjem veliko bolj zadovoljni, saj se je povečalo povpraševanje ob obsegu naročil. Direktor družbe Jani Jurkošek pravi, da so letos dosegli rezulatate iz najboljših let: v prvem četrtletju so prodajo povečali za 15 odstotkov, prihodke pa za 30. Ti so tako dosegli 30,6 milijona evrov, dobiček pa več kot dva milijona. Zaposlenim so tako celo izplačali višji variabilni del plače.

»Na evropskem jeklarskem trgu je opazna zmerna rast, tudi za naš segment (jeklene palice za uporabo v avtomobilski industriji) so napovedi optimistične. Kapacitete imamo zapolnjene do konca julija. Povečevati pa so se začele cene vhodnih materialov, kar se odraža v zviševanju stroškov proizvodnje,« pojasnjuje Jurkošek.

Dodaja, da so s preteklimi investicijami pripravljeni pričakali konjukturo, tako da so uspešno odgovorili na povečana naročila. Letos bodo za več manjših naložb namenili štiri milijone evrov, v prihodnjih letih pa načrtujejo nov obsežnejši naložbeni ciklus.

V Siju brez odgovorov

Skupina Sij je s svojo jeklarsko dejavnostjo lani imela za 632 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je malenkost manj kot leto prej, to pa je bilo povezano s padcem tržnih prodajnih cen. Čisti dobiček je bil za tretjino višji, in sicer 15,6 milijona evrov. Letos načrtujejo za četrtino večjo proizvodnjo nerjavnih in specialnih jekel. Kako za zdaj kaže z letošnjim poslovanjem, pa kot rečeno, nismo dobili odgovorov.