Slovenski podjetji do 50.000 evropskih evrov

Kinestica bo sredstva namenila za projekt Homer, Potenza Medica za projekt OvaRenew.

Objavljeno
24. oktober 2016 20.56
Marjana F. Kristan
Marjana F. Kristan

Ljubljana – Slovenski podjetji Kinestica in Potenza Medica sta dve od 189 malih in srednje velikih podjetij (MSP) iz 24 držav, katerih projekti so bili izbrani za financiranje iz programa Obzorje 2020 za MSP. Skupno bodo izbrana podjetja prejela 9,1 milijona evrov podpore.

Vsak projekt bo prejel 50.000 evrov za financiranje študij izvedljivosti za nove izdelke, ki bi jih lahko plasirali na trg. Prav tako lahko podjetja zaprosijo za do tri dni brezplačnega poslovnega svetovanja.


Rehabilitacija na domu

Slovenski start-up Kinestica bo sredstva prejel za projekt Homer, tj. razvoj sistema za rehabilitacijo na domu, ki bo združil tehnologijo zajema gibanja z navidezno resničnostjo in spletno platformo v celovit sistem. Terapija bo podprta z igrami v navidezni resničnosti, ki jih bo pacient upravljal s premikanjem svojih okončin. Terapevt bo lahko prek spletne platforme sledil terapiji in jo prilagajal posamezniku.

Aleš Hribar iz podjetja Kinestica poudarja, da je njihova vizija izboljšati kakovost življenja bolnikov po nevroloških obolenjih s pomočjo dostopnega sistema rehabilitacije na domu. Možganska kap prizadene 15 milijonov ljudi na leto, približno 4600 samo v Sloveniji. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je možganska kap drugi najbolj pogost vzrok smrti. »S financiranjem iz razpisa smo se približali tej viziji. Sredstva bomo uporabili za pripravo konkretnega in jasnega načrta raziskav, razvoja in marketinških aktivnosti, da bo Homer hitro in učinkovito prišel do tistih, ki ga najbolj potrebujejo,« še pojasnjuje Hribar.

Zdravljenje neplodnosti

Grosupeljsko podjetje Potenza Medica bo sredstva namenilo za izvedbo študije izvedljivosti projekta OvaRenew, saj bi potrditev njegovega delovanja pomembno prispevala k zdravljenju neplodnosti v razvitem svetu. Kot je za Delo pojasnila direktorica podjetja Irena Horvat-Žnidaršič, OvaRenew naslavlja zmanjšano kakovost jajčnih celic, ki je lahko posledica normalnega staranja ženske kot tudi posegov in bolezni, ki povzročajo prezgodnjo odpoved jajčnikov. Ovarijska neplodnost je pogosto vzrok za zmanjšano plodnost pri ženskah tudi zaradi vse kasnejšega odločanja parov za potomstvo.

Kot je še pojasnila Irena Horvat-Žnidaršič, so se doslej prijavili na tri razpise za tri različne projekte, dva od teh v Sloveniji. Ker se ukvarjajo z razvojem inovativnih izdelkov s področja zmanjšane plodnosti in ker gre za relativno drag razvoj farmacevtskih izdelkov, ki mora biti podprt tako s kliničnimi študijami, ki morajo dokazati učinkovitost, kot tudi dovoljenji regulatornih organov, aktivno iščejo dodatna sredstva tudi z razpisi.