Slovenski Telekom se umika iz albanskega Prima

V postopku poslovne konsolidacije Mobitel in Siol ne bosta izginila iz besednjaka

Objavljeno
03. oktober 2013 13.11
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana – Ducat dni manj kot pol ducata let po tem, ko je Telekom Slovenije postal lastnik treh četrtin albanske družbe AOL SP (Albanian Online Service Provider) so iz TS sporočili, da nadzorniki soglašajo s prodajo te družbe, ki se sedaj imenuje Primo Communications.

V sporočilu so zapisali, da gre pri prodaji za uresničevanje strateške usmeritve skupine glede konsolidacije njenih družb in med seboj povezanih dejavnosti. TS je 1. maja letos v matično družbo že pripojil del dejavnosti Avtente in TSmedie, prodaja Prima pa je nov korak pri konsolidacije skupine, katere namen je povečevanje učinkovitosti in konkurenčnosti.

Najpomembnejši korak pri konsolidaciji je bil storjen že 1. julija 2011, ko se je v fiksni Telekom zlil mobilni Mobitel. Čeprav je bila združitev 1. julija letos dokončana, se konsolidacijski proces nadaljuje, saj so že pred dvema letoma začeli tudi s projektom konsolidacije blagovnih znamk obeh podjetij.

Takrat so v prvi fazi znamke združili pod prenovljeno podobo korporativne znamke Telekom Slovenije (prenovljena je bila tudi celostna podoba Telekoma Slovenije), posamezne znamke pa še naprej pokrivajo svoj sklop storitev.

V TS opozarjajo, da uporabniki tako v svetu kot pri nas pričakujejo, da bodo na enem mestu dobili eno rešitev za vse svoje komunikacijske potrebe, pa naj gre za širokopasovne internetne, digitalne ali mobilne povezave. Tako trenutno izvajajo drugo fazo projekta konsolidacije blagovnih znamk. Ob tem opozarjajo, da je večina primerljivih evropskih operaterjev podoben proces že izpeljala.

Najboljši primer je zanesljivo Deutsche Telekom, katerega ciklamni (v barvi fuksije, tiskarska magenta) T je najbolj razširjen tudi na Balkanu in v Srednji Evropi, saj ga uporabljajo tako v fiksni kot mobilni telefoniji na Hrvaškem, Madžarskem, v Makedoniji in Črni Gori. Pri naših severnih sosedih je Mobilkom izginil v Telekomu Austria, se pa še držijo hčerinske blagovne znamke, tudi Simobil pri nas.