Slovensko pivo na Češkem osvojilo srebrno medaljo

Pivovarna Pelicon iz Ajdovščine se je s pivom Coffee Stout prebila visoko na mednarodnem tekmovanju World Beer Idol.

Objavljeno
16. januar 2017 22.47
Ma. F.
Ma. F.

Ajdovščina - Ajdovska craft pivovarna Pelicon je zgodba z uspehom, ki sta jo leta 2012 začela pivovar Matej Pelicon in oblikovalka Anita Lozar. Po letu testiranja sta novembra 2013 na trg poslala svoje prvo pivo Pally (pale ale). Prepoznavnost jima je leto kasneje prineslo pivo 3rd Pill (IPA), s katerim sta osvojila dve srebrni nagradi. Njuna pot je šla od tam le še navzgor.

Boris Jonhson poskusil Pelicon Yes Boss!

Pretekli teden je britanski zunanji minister Boris Johnson ob obisku Slovenije poskusil pivo Pelicon Yes Boss!, kar je za ekipo podjetja, ki danes deluje v štiričlanski zasedbi, velika čast, saj so idejo za podjetniško pot dobili v Londonu, v času Johnsonovega županovanja.

Za še večje veselje pa je poskrbela sveža novica iz Češke, kjer so na mednarodnem tekmovanju World Beer Idol s pivom Coffee Stout prejeli srebrno medaljo. Na tekmovanju sodelujejo velika sodniška imena iz pivskega sveta, kot je Tim Webb, avtor knjige The World Atlas of Beer.

Matej Pelicon in Anita Lozar Foto: Jure Eržen

»Nagrada je za nas v prvi vrsti izjemna pohvala za naša tri leta varjenja piva in velika spodbuda za naprej. Ne le, da smo na seznamu prejemnikov medalje edini iz regije, na seznamu z nami (pa tudi za nami) so nekatera piva, ki veljajo za velike mednarodne blagovne znamke,« pravi soustanoviteljica podjetja Pelicon Anita Lozar. Do zdaj so tekmovali predvsem na lokalni ravni, World Beer Idol pa je med vse prejšnje njihove dosežke prinesel novo dimenzijo in težo. »Medalja za Coffee Stout je posebna že zaradi tega, ker gre za pivo, ki je nastalo zaradi ideje o sodelovanju butičnih proizvajalcev,« pojasnjuje Lozarjeva.

Pivo Coffee Stout je danes mogoče poskusiti tudi v Italiji in na Hrvaškem, zaradi prejetih nagrad pa se že spogledujejo tudi z Avstrijo in Norveško. »Od te nagrade pričakujemo, da bo k degustiranju spodbudila tako domače pivce kakor tudi tuje pivske turiste in jih prepričala, naj obiščejo Ajdovščino in naš novi degustacijski prostor, ki se bo odprl to pomlad.«

***
Anita Lozar in Matej Pelicon z nami sodelujeta s kulinaričnim blogom Hmeljni Zvarkoplov, ki ga na naši spletni strani objavljamo vsakih šest tednov:

Hmeljni Zvarkoplov: Praznovanja dan

Hmeljni Zvarkoplov: Odhajamo v Kalifornijo

Hmeljni Zvarkoplov: Meglene gore hmelj