Socialna podjetja bodo lahko dobila mikrokredite

Razpis bo predvidoma izveden v prvih mesecih prihodnjega leta, na voljo je 12 milijonov evrov.

Objavljeno
31. december 2015 14.10
Konoplja
N. G.
N. G.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bo v prihodnjem letu zagotovilo socialnim podjetjem 12 milijonov evrov povratnih virov financiranja, so sporočili z MGRT.

Ministrstvo za gospodarski razvoj bo namreč v začetku leta 2016 z alokacijo neporabljenih sredstev iz prejšnje finančne perspektive na Slovenski podjetniški sklad razpisalo sredstva za mikrokredite za socialna podjetja in zadruge. Sredstva bodo lahko prejemniki porabili do konca prihodnjega leta. Porabo preostalih sredstev Sklada za programsko obdobje 2007-2013 je omogočila vlada s sprejetjem dopolnjenega Poslovnega načrta Program instrumentov finančnega inženiringa (PIFI).

"S tem se odpira pot k dostopu do financiranja tudi za segment socialne ekonomije, in s tem ustvarja pogoje za zagotovitev enega od osnovnih elementov za razvoj in rast socialnih podjetij, zadrug in drugih subjektov socialne ekonomije v Sloveniji," so sporočili z MGRT in dodali, da se bo s tem omogočil razvoj tega sektorja, ki v Evropi ustvari skoraj 8 odstotkov BDP, v Sloveniji pa le 0,7 odstotka.

PIFI je namreč finančni instrument za socialna podjetja in podjetja s socialno vsebino, ki je namenjen dodelitvi neposrednih kreditov Evropskega socialnega sklada tem podjetjem po ugodni pogodbeni obrestni meri, nižjih zavarovalnih zahtevah, ročnosti kredita ter možnosti koriščenja moratorija pri vračilu kredita. Razpis za mikrokredite bo predvidoma izveden v prvih mesecih leta 2016.