Socialni partnerji po padcu sporazuma gledajo naprej

»Socialni dialog je obstajal pred socialnim sporazumom in verjamem, da bo obstajal tudi naprej,« je poudaril Pogačar.

Objavljeno
18. december 2015 11.22
Sporazum simdikati vlada
S. P.
S. P.
Ljubljana − Socialni partnerji, ki se danes sestajajo na prvi seji ESS po padcu socialnega sporazuma, nadaljujejo delo. Dnevni red je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Petra Pogačarja dovolj obsežen in v interesu socialnih partnerjev. Med drugim bodo obravnavali resolucijo o zdravstvu in načrt za izvajanje aktivnih politik zaposlovanja.

Na dnevnem redu seje Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri bodo obravnavali še spremembe zakona o socialnem podjetništvu, ni predvidene razprave o padlem socialnem sporazumu, Pogačar pa je dodal, da mora biti ključno sporočilo, da padec nikakor ne sme pomeniti konca socialnega dialoga.

»Socialni dialog je obstajal pred socialnim sporazumom in verjamem, da bo obstajal tudi naprej,« je poudaril.

Tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je pred sejo poudaril, da je treba v prihodnjem letu »vsaj nekaj projektov, povezanih z delovno zakonodajo, zdravstveno reformo, tudi z začetkom pokojninske, in predvsem z deregulacijo, začeti resneje obravnavati«.

»Danes bo zelo resna tema zdravstvena reforma, pa tudi aktivna politika zaposlovanja. Mislim, da je treba pri zdravstveni reformi narediti korak naprej. Kajti ta pat situacija − na eni strani ministrstvo, na drugi pa razni strokovni in še kakšni drugi lobiji − ne pelje nikamor,« je poudaril.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa meni, da bi bilo presenetljivo, če bi danes odpirali padec sporazuma. Verjame namreč, kot je ponovil že večkrat, da je »izstop delodajalcev bolj govoril o njihovih notranjih odnosih«.

Računa, da se bodo duhovi nekoliko pomirili in da bodo lahko partnerji nadaljevali dialog. Kakorkoli pa to ni znak, »ki bi kazal na to, da bomo lahko v prihodnjem letu ključna vprašanja − ta so velika − reševali dogovorno«. Po njegovem mnenju so delodajalci namreč pripravili prostor za konflikt.