Sod še brez odločitve, kako ravnati v Luki Koper

Sprejeli jo bodo v nekaj dneh. Ne želijo si priti v navzkriž z lokalno skupnostjo in zaposlenimi, ki Mišiča podpirajo.

Objavljeno
27. avgust 2013 17.07
Slovenska odškodninska družba d.d.
Ni. Č., Delo.si, M. G., ngospodarstvo
Ni. Č., Delo.si, M. G., ngospodarstvo

Ljubljana - Svoje stališče o kadrovanju v Luki Koper je danes podalo še vodstvo Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Na novinarski konferenci so sporočili, da še niso sprejeli odločitve, kako bodo ravnali. »Najprej bodo proučili vse okoliščine in s tem povezana tveganja,« je povedal predsednik Soda Tomaž Kuntarič in dodal, da bi odločitev lahko sprejeli v nekaj dneh. Med morebitnimi ukrepi je tudi sklic izredne skupščine Luke Koper.

Sod ne želi priti v navzkriž z lokalno skupnostjo in zaposlenimi, ki Gašparja Gašparja Mišiča podpirajo. Kuntarič je pojasnil, da sta predsednika uprave Luke Koper včeraj izglasovali dve skupine deležnikov - zaposleni in lokalna skupnosti -, »ki pa sta tako prevladali nad kapitalom«. 

»Za nadaljni razvoj Luke Koper je pomembna povezava z lokalno skupnostjo in tudi socialni mir v družbi, zato se v naših odločitvah ne smemo prenagliti,« je bil jasen Kuntarič.

Na novinarsko vprašanje, na čigavo pobudo je bil imenovan prvi nadzornik Luke Dino Klobas, je Kuntarič odgovoril, da ne ve, je pa pojasnil, da je šlo za nabor kandidatov, ki jih dobil od akreditacijske komisije.

Med možnimi scenariji zamenjava NS Luke

Dopoldan so sicer zakrožile govorice, da bi Sod lahko že danes zahteval sklic izredne skupščine Luke Koper.

DL in Desus zahtevata, da vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da se zamenja nadzorni svet Luke Koper in razreši Gašparja Gašparja Mišiča, smo pisali v današnjem Delu. To pa lahko stori samo prek Soda. Toda tudi če bi ta že danes zahteval sklic skupščine Luke Koper za zamenjavo nadzornikov tega podjetja, najbrž ne bi bila prej kot v dveh mesecih, saj ima uprava za to 60 dni časa. Ker bi bilo treba za izbiro novega predsednik uprave izpeljati še postopke, pred novim letom zamenjave na čelu Luke v vsakem primeru najbrž ne bi bilo.

Na številnih sestankih tudi Bratuškova

Premierka Alenke Bratušek se je danes na temo kadrovanja v Luki Koper danes že sestala s sodelavci, potekajo pa še dodatni sestanki. Na redni seji se bo med drugim sestala vladna kadrovska komisija, a ni nujno, da bo Bratuškova danes sprejela kakšno odločitev.

Bratuškova je včeraj po imenovanju Mišiča (donedavnega državnega sekretarja v njenem kabinetu in strankarskega kolega) za Delo dejala, da je to nedopustno, in da se bo že danes zjutraj usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe.