Sod sumi, da je v Rudniku Trbovlje-Hrastnik prišlo do milijonskega oškodovanja

Posebni revizor bo pregledal posle z Vitalesom, Solarjem in Vinpromom, donacije, sponzorstva, nakup fiatov in posel z Nizozemci.

Objavljeno
06. september 2013 20.34
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zaradi suma, da je v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju v zadnjih petih letih prišlo do negospodarnega ravnanja ter s tem oškodovanja, se je Sod odločil posebej prevetriti šest poslov. Revizorji Deloitta pridejo po prva pojasnila k vodstvu RTH v torek, rezultati bodo znani konec meseca. Aleš Berger, prvi mož RTH, vse očitke zavrača.

Če bo revizija potrdila sume okrog nesmotrnosti oziroma celo nepravilnosti pri poslih RTH z Istrabenzom Gorenjem, Pro Solarjem in Vinpromom, pri nakupu treh avtomobilov in pri izplačanih donacijah ter sponzorstvih v zadnjih petih letih, bo to pomenilo za več kot milijon evrov oškodovanja družbenega premoženja.

RTH je leta 2010 s tedaj največjim trgovcem v državi z lesno biomaso, Istrabenzom Gorenjem Energetskimi sistemi, podpisal pogodbo o ustanovitvi družbe Vitales RTH, ki je zdaj v mirovanju, po dostopnih podatkih pa je zadnje leto imela 150.000 evrov izgube. Nakup polovičnega deleža, vrednega 50.000 evrov, odobritev 80.000 evrov kratkoročnega posojila novi družbi ter slabitev naložbe so se zdaj znašli pod Sodovo lupo.

V Vitales in v RTH Solar so vstopili, pravi Berger, da bi zagotovili možnosti za bodoče prezaposlitve rudarjev. Žal sta se obe zgodbi zasukali drugače. "Zaradi slabih poslovnih rezultatov smo Vitales dali v mirovanje, toda obveznosti smo morali poplačati. RTH je odobril posojilo, oni pa so odkupili zaloge. Zdaj smo edini lastnik, premoženje Vitalesa pa ocenjujemo v višini odprtega posojila. Mislim, da smo kot lastniki postopali prav," je prepričan Berger.

Največ dela bodo revizorji imeli s poslovanjem RTH Solar, ki so jo ustanovili Pro Solar (40-odstoten delež), Spekter, Fortuna Pil in RTH (50 odstotkov) ter nemški Inventux (10 odstotkov). RTH je sodeloval s podeljevanjem stavbnih pravic, do RTH Solarja pa ima še vedno kar za 460.000 evrov terjatev. Sod zanima, kako je vodstvo RTH upravljalo s stavbnimi pravicami, v oči pa jih je zbodel tudi rudniški nakup in takojšnja povratna prodaja kupljenih fotovoltaičnih celic za RTH Solar, za katere so družbeniku in proizvajalcu Inventuxu odšteli 250.000 evrov.

"RTH Solar je imel likvidnostne težave, zmanjkalo jim je za nakup panelov, zato smo vstopili mi, jih kupili in nakup zavarovali z lastništvom panelov. Takrat smo v RTH Solar še resno verjeli." Bergerju se pomoč RTH Solarju, ko so še bili solastniki, ne zdi sporna, paneli pa so še vedno "pod plombo". Iz Solarja je RTH zaradi slabega poslovanja lani izstopil, ta pa se odtlej otepa z velikimi težavami.

V kombinaciji z Vitalesom so v RTH razvijali tudi projekt pirolize, ki jim ga je svetoval takratni direktor direktorata in strankarski kolega Janez Kopač. Sod bo preveril 300.000 evrov vreden posel med hčerinsko družbo RTH Fortuno-Pil in nizozemsko MPI Management B.V., ki se je prav tako nesrečno končal: s tožbo Fortune Pil, ki ji Nizozemci dolgujejo okrog 150.000 evrov; a toženi, MPI, je vmes šel v stečaj.

V RTH so lani za sektor Proizvodnje nabavili tri vozila znamke fiat panda, zanje odšteli 41.000 evrov, konec leta pa proizvodnjo premoga ustavili; letos tečejo v RTH le še zapiralna dela. Berger v nabavi ne vidi nič spornega: "Šlo je za normalno obnovo voznega parka. Vozila so še vedno v podjetju. Kot terenska jih uporabljajo zaposleni na zapiralnih delih."

Prav tako zavrača namige o sponzorskih in donatorskih sredstvih, ki da jih je RTH po navedbah Sod nakazal osebam, povezanim s poslovodstvom ali nadzorniki. "Lani je RTH v te namene porabil 80.000 evrov in to smo zapisali tudi v letno poročilo. Če pa je mišljena povezanost z mojo zdaj že bivšo funkcijo predsednika nogometnega kluba Rudar, lahko pod lupo vzamemo pol slovenskih direktorjev."