Sod zahteva skupščino Luke Koper

Koalicija zadovoljna z odločitvijo Soda. KPK zahtevala od Luke Koper določeno dokumentacijo glede imenovanja Mišiča.

Objavljeno
28. avgust 2013 13.28
Slovenska odškodninska družba d.d.
Ma. G., gospodarstvo, Pi. K., Ni. Č., Delo.si, redakcija notranje politike
Ma. G., gospodarstvo, Pi. K., Ni. Č., Delo.si, redakcija notranje politike

Ljubljana - Slovenska odškodninska družba je vložila zahtevo za sklic izredne skupščine Luke Koper, kjer bodo predlagali zamenjavo vseh nadzornikov Luke koper in spremembo statuta Luke Koper. Mišič meni, da je gonja proti njemu posledica strahu pred razkritjem nepravilnosti v Luki.

Sod tako predlaga, da se kot nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, tudi iz Soda.

Predstavniki kapitala v nadzornem svetu tako ne bi bili več Dino Klobas, Nikolaj Abrahamsberg, Vinko Može, Andreja Godec, Jordan Kocjančič in Sabina Mozetič.

Na vprašanje, kako hitro bo uprava objavila sklic skupščine, je začasni predsednik uprave Bojan Brank odgovoril: »Ravnali bomo v skladu s pozitivno zakonodajo. Uprava se bo sestala v torek in odločila, kdaj objavimo sklic. Z gospodom Mišičem sem zmenjen že jutri (v četrtek) za kratek sestanek. Sicer pa bom novemu predsedniku posle predal 6. septembra, on prevzema Luko istega dne opolnoči.«

V upravi bosta o sklicu izredne skupščine poleg Branka odločala še Marko Rems (za finančno področje) in delavski direktor Matjaž Stare.

Polona Osrajnik iz Komisije za preprečevanje korupcije nam je potrdila, da so preiskovalci KPK od Luke Koper zahtevali določeno dokumentacijo iz postopka imenovanja Mišiča za predsednika uprave Luke na nadzornem svetu. Neuradno pa smo iz drugega vira izvedeli, da zahtevajo magnetogram seje, podatke o kandidatih, poslovnik nadzornega sveta in druge podrobnosti.

Koalicija pozdravila odločitev Soda

V koalicijskih DL in DeSUS so odločitev Soda že pozdravili. Za prvaka DL Gregorja Viranta je to prava poteza, predsednik DeSUS Karl Erjavec dodaja, da je bila ta nujno potrebna.

»To je bilo nujno potrebno, glede na to, da se preprosto ne bi smelo zgoditi, da je Gašpar Mišič postal predsednik uprave Luke,« je Erjavec dejal za STA

Nekdanji poslanec PS in donedavni državni sekretar v kabinetu premierke Gašpar Gašpar Mišič ob tem izraža skrb, da slovenska politika »hote ali nehote podpira ravno plenilce državnega premoženja.« Ob tem se sprašuje, kdo se ga tako boji, saj da je napovedal razkritje vseh poslovno nepotrebnih pogodb in izplačil v Luki Koper.

Zamenjave na čelu Luke do konca leta ne bo

Skupščine Luke Koper najbrž ne bo prej kot v dveh mesecih, saj ima uprava za to 60 dni časa. Ker bi bilo treba za izbiro novega predsednik uprave izpeljati še postopke, pred novim letom zamenjave na čelu Luke v vsakem primeru najbrž ne bo.

Sod je 62,13 odstotni lastnik Luke Koper. Ostali delničarji imajo zato pravico vlagati nasprotne predloge najkasneje na sami skupščini družbe.

O posledicah imenovanja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper so danes razpravljali tudi njegovi strankarski kolegi v Pozitivni Sloveniji (PS). Sprejeli so tri sklepe. Med njimi tudi, da stranka ne podpira neposrednega prehajanja z javne funkcije v državna podjetja, in popolno podprli vodjo PS in premierko Alenko Bratušek.

Tudi Državljanska lista in Desus zahtevata, da vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da se zamenja nadzorni svet Luke Koper in razreši Mišiča, to pa lahko stori samo prek Soda.

Predsednik Državljanske liste in notranji minister Gregor Virant je danes dejal: »Ni šlo za politično, ampak za mafijsko kadrovanje.« Kaj je s tem mislil, ni točno pojasnil.