Sodišče prepovedalo Uber v Brnu

Sodišče je opozorilo, da Uberjevi vozniki ne uporabljajo taksimetrov in da njihovi avtomobili niso označeni kot taksiji.

Objavljeno
18. april 2017 18.07
UBER TECH/TAIWAN
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Brno – Ameriško podjetje z aplikacijami za naročanje prevozov Uber je pri svoji širitvi po Evropi naletelo na novo oviro, tokrat na Češkem. Sodišče mu je namreč prepovedalo delovanje v Brnu, drugem največjem mestu v državi s skoraj 400.000 prebivalci. Uber je že napovedal pritožbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je v svoji odločitvi opozorilo, da Uberjevi vozniki ne uporabljajo taksimetrov in da njihovi avtomobili niso označeni kot taksiji.

Tožniki so bili tako lokalna taksi podjetja kot tudi mestne oblasti. »Uber zavestno ne spoštuje predpisov,« je bil kritičen župan Petr Vokral.

Uber prek mobilne aplikacije povezuje potnike z vozniki, ki imajo v lasti avtomobile in so pripravljeni ponuditi prevoz. Zaradi nizkih cen je v mestih, kjer deluje, zelo priljubljen, s tem pa je trn v peti taksistom.

Ti med drugim poudarjajo, da Uber ne spoštuje vseh zakonodajnih zahtev na področju delavskih pravic, varnosti potnikov in podobnega, ter da ravno iz tega naslova tudi izhaja ugodna cena njegovih prevozov. Na tak način naj bi predstavljal nelojalno konkurenco.