Splošna plovba lani za več kot 35 milijonov evrov dobička

Portoroški ladjar je objavil podatek, da je po nerevidiranih podatkih ustvaril za 168,9 milijona evrov prihodkov, kar je za četrtino več kot leta 2009.

Objavljeno
14. marec 2011 19.29
Posodobljeno
14. marec 2011 20.30
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Čisti dobiček je znašal 35,3 milijona evrov in je bil za 11 milijonov evrov (skoraj 50 odstotkov) višji kot leto prej. Vodstvo Splošne plovbe za letos ne načrtuje tako dobrih poslovnih rezultatov. »Po naših ocenah bo tudi letošnje poslovanje uspešno, vendar rezultat ne bo tako dober, saj so voznine v drugi polovici lanskega leta padle za kar 75 odstotkov. Razmere so se v letošnjem februarju in marcu nekoliko izboljšale, zaradi česar se je lanski padec voznin nekoliko ublažil,« je pojasnil Egon Bandelj, predsednik uprave Splošne plovbe Portorož.

Dogajanje na pomorskem trgu je nepredvidljivo, odvisno od številnih dejavnikov, zaradi česar je težko napovedati razmere.

Analitiki zdaj nimajo dobrih vesti za gibanje na trgu pomorskih prevozov. Ocenjujejo sicer, da naj bi se skupna količina razsutega tovora povečala za šest odstotkov, hkrati pa bo iz ladjedelnic prišlo toliko novih ladij, da se bodo zmogljivosti svetovnega ladjevja povečale za približno 13 odstotkov. Če se bosta obe napovedi uresničili, bi to pomenilo vpliv na nižanje cen voznin.

V Splošni plovbi pa ne odstopajo od svojega tempa obnove ladjevja. Pred nekaj dnevi so za staro železo prodali staro ladjo Kamnik, zadnjo iz serije petih znanih japonskih »konkordov«, ki so v osemdesetih letih portoroškemu ladjarju povzročile veliko finančnih težav zaradi kredita v jenih. Letos bodo prodali še ladjo Portorož. V kratkem pa naj bi se dogovorili za nakup dveh skoraj novih ladij za prevoz kontejnerjev (vsaka po 4000 zabojnikov). To bosta prvi v Splošni plovbi, ki bosta povsem specializirani za kontejnerje.