Malevanov in Mancevič zapuščata Sij

V ozadju odhoda so menda razhajanja z ruskimi lastniki.

Objavljeno
15. maj 2017 11.22
Katja Svenšek
Katja Svenšek
Ljubljana - Člana uprave Slovenske industrije jekla - Sij Denis Mancevič in Igor Malevanov sta nepričakovano odstopila s svojega mesta in bosta poslovno pot nadaljevala izven skupine. Iz družbe so sporočili, da iz osebnih razlogov, po neuradnih informacijah pa gre menda za razhajanja z ruskimi lastniki.

Nihče od vpletenih ni hotel dajati podrobnejših pojasnil, čeprav so v štirih mesecih družbo zapustili trije člani uprave. Neuradno pa je slišati, da so v ozadju zadnjega odhoda nesoglasja znotraj družine Zubitski, ki je poleg države tričetrtinska lastnica Sija. Eden od bratov Zubitski (Evgenij), ki sicer vodi posle v Rusiji in ni član organov Sija, se je po nedavni smrti očeta menda začel vmešavati v tekoče poslovanje jeklarske družbe. To od sredine januarja začasno vodi njegov brat Andrej Zubitski, njegova funkcija prvega nadzornika Sija pa je zmrznjena. Andrej Zubitski je vodenje Sija prevzel potem ko je januarja prav tako iz osebnih razlogov odstopil dotedanji predsednik uprave Anton Černih, ki je tudi zapustil jeklarsko skupino.

V Siju do konca junija

Malevanov je bil izvršni direktor za finance ter član uprave družbe, v skupini pa je deloval od leta 2007. Mancevič je bil za glavnega izvršnega direktorja in člana uprave imenovan januarja letos ob razširitvi vodstva podjetja in Černihovem odhodu.

Malevanov in Mancevič do izteka delovnega razmerja, to je do konca junija, ostajata v skupini in opravljata tekoče posle. V Siju pa so pojasnili, da bo nadzorni svet začel postopke za popolnitev uprave družbe.

Skupina Sij je v prvih treh mesecih letošnjega leta v skladu s konsolidiranimi in nerevidiranimi rezultati ustvarila 256 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 34-odstotna rast v primerjavi z istim obdobjem lani, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo v višini 28,3 milijona evrov pa predstavlja 16-odstotno rast. Čisti poslovni izid je znašal 7,1 milijona evrov.