Srbija hoče rešiti Prvi maj Pirot

Stečaj: V hčerinski družbi Aha Mure 1300 zaposlenih že nekaj dni stavka.

Objavljeno
14. oktober 2014 22.12
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota, Pirot – Ministra za gospodarstvo Srbije in Slovenije, Željko Sertić in Jožef Petrovič, še nista našla rešitve, kako bi bilo iz stečaja Aha Mure mogoče rešiti njeno hčerinsko družbo Prvi maj v Pirotu. Za ta namen so ustanovili delovno skupino.

V pirotski tekstilni tovarni, ki jo je takoj po tem, ko je kupila zdravo jedro murskosoboške Mure v stečaju, kupila Mojca Lukančič, da bi za partnerje Mure izdelovali nekoliko cenejše in manj zahtevne izdelke, so razmere zdaj zelo slabe: okoli 1300 zaposlenih že nekaj dni stavka, ker še niso dobili celotne junijske plače, denarja za nadaljevanje proizvodnje nimajo, družba pa je močno zadolžena.

Avgusta se je v Srbiji kot odrešiteljici spet pojavila Mojca Lukančič, ki je ponujala dokapitalizacijo Aha Mure Prvi maj. Po nekaj srečanjih s predstavniki tamkajšnjega ministrstva za gospodarstvo, bank, organov in celo našega veleposlaništva ter po iskanju možnosti, kako rešiti srbsko podjetje Mure, se je zdaj izkazalo, da so bile obljube Lukančičeve spet le prazne besede, zato se ministra v ponedeljek po navedbah našega vira o njej nista več pogovarjala.

Dokapitalizacija delujoče družbe, ki je del stečajne mase matične družbe Aha Mure, sploh ni mogoča, pravi stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović. Po njegovem mnenju je edina možnost, da Aha Mura v stečajnem postopku to podjetje proda kot delujočo celoto zasebnemu kupcu ali državi Srbiji. A ta možnost je po njegovem mnenju malo verjetna. »Jaz postopke za začetek prodaje Aha Mure Prvi maj Pirot že pripravljam, vendar bi bilo treba še pred začetkom prodaje družbi zagotoviti sveži denar za nadaljevanje proizvodnje. V tem je po mojem mnenju tudi pomembna vloga obeh ministrstev in drugih institucij obeh držav,« pravi Radovanović.

Bliža se tudi prva dražba delujočega dela Aha Mure v Murski Soboti, ki bo 28. oktobra, ko bo stečajni upravitelj proizvodni objekt, stroje, zemljišča in blagovno znamko poskušal prodati za 4,6 milijona evrov. Za pogoje nakupa se je zanimalo pet predvsem tujih morebitnih kupcev, pravi Radovanović, vendar ne pričakuje, da bo prodaja uspešna že prvič.