Srbija s prodajo Telekoma sledi direktivi IMF

Vlada prodaja Telekom tudi zato, ker podjetje že čez nekaj let ne bo vredno nič.

Objavljeno
07. december 2015 19.27
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Srbski premier je v ponedeljek napovedal, da bo v sredo ali četrtek razkril, če in komu bo vlada prodala Telekom Srbije. V srbskih medijih neuradno kroži informacija, da je pred dopolnitvijo ponudb največ ponudil naložbeni sklad Colbeck Capital Management. Najverjetneje je ta informacija ušla izza tesno zaprtih vrat s ciljem, da bi ponudniki zvišali ponudbe.

O usodi Telekoma je srbski premier Aleksandar Vučić pred dnevi dejal, da so začele odtekati informacije, ki so načele celoten proces prodaje. Po njegovih besedah so nekateri dojeli, da so jih pristojni organi zaradi tega pripravljeni privesti, tako da so jih nehali pošiljati novinarjem. Poudaril je, da bo vlada vesela, če bo cena dobra, v nasprotnem primeru pa bodo zadovoljni vsi nasprotniki prodaje, čeprav mu ni jasno, zakaj.

Srbski telekom je naprodaj za pravo ceno

V igri naj bi bili tudi naložbeni skladi Mid Europa Partners, Advent International in Novator Partners ter ruski telekomunikacijski operater Mobile TeleSystems (MTS) in skupna ponudba Apolla in slovenskega telekoma. Srbska država ima v Telekomu 58,11-odstotni delež, 20 odstotkov je lastnih delnic, preostalih 21,89 odstotka pa so fizične osebe. Po neuradnih podatkih naj bi prve cenitve družbo vrednotile na milijardo evrov.

Vučić je pojasnil, da bo vlada izvedla privatizacijo Telekoma Srbija, če bo ponujena cena dobra, domnevna visoka vrednost podjetja, o kateri se govori v javnosti, pa ni argumentirana. Po navedbah srbskih medijev je naložbeni sklad Colbeck Capital Management ponudil za srbski telekom 1,47 milijarde evrov, kar da je za 170 milijonov evrov več od prve naslednje ponudbe. Izvršna oblast naj bi ocenila, da je cena zadovoljiva.

Nasprotniki prodaje trdijo, da je srbski telekom vreden tri milijarde evrov, po oceni nekdanje vlade Mirka Cvetkovića pa je bil težak, 2,5 milijarde evrov. Revizijska hiša Deloitte je takrat ocenila vrednost Telekoma na 2,5 milijarde evrov. Proti prodaji najuspešnejšega nacionalnega podjetja so tudi člani Vučićeve Srbske napredne stranke, ki si še upajo kaj pripomniti, proti njej pa je bil konec leta 2010 in na začetku leta 2011 tudi Vučić. Cvetkovićeva vlada ni imela poguma, da bi Telekom Srbije prodala Telekomu Austria za 1,1 milijarde evrov, med novimi nasprotniki prodaje pa so tudi tisti, ki bi podjetje najraje prodali ruskemu ali kitajskemu mobilnemu operaterju, in ne ameriškemu skladu.

Bolje vrabec v roki kot golob na strehi

Prodaji nasprotujejo tudi nekateri ekonomisti, ki so prepričani, da Srbija s prodajo sledi zgolj direktivi Mednarodnega denarnega sklada in da ni smiselno prodati kokoši, ki nosi zlata jajca. Spet drugi so sveto prepričani, da bo vrednost podjetja glede na njegov položaj na trgu le še padala. Proti so tudi zaposleni. Po oceni sindikata bo namreč novi lastnik odpustil štiri do pet tisoč delavcev, brez dela pa bo ostalo tudi 100.000 delavcev v domačih podjetjih, ki sodelujejo s srbskim telekomom.

V preteklih osmih letih je podjetje res ustvarilo 1,2 milijarde evrov dobička oziroma povprečno 150 milijonov evrov na leto, vendar s preveč zaposlenimi. Telekom Srbije zaposluje samo v Srbiji več kot 13.000 delavcev, ustvaril pa je skoraj enak dobiček kot Telenor, ki zaposluje le 1200 delavcev. Poleg tega njegov tržni delež stalno pada in sicer je od 50,7 odstotka leta 2009 padel na 36,6 odstotka leta 2014. Skupina Telekom Srbije je lani imela dobro milijardo evrov prihodkov, EBITDA pa je znašala 385 milijonov evrov.