Srbska vlada o ponudbah za telekom

Francoski svetovalec Lazard bo ponudbe ocenil do petka, javnost bodo obvestili v desetih do petnajstih dneh.

Objavljeno
01. december 2015 12.18
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Ljubljana − Končen seznam ponudnikov za Telekom Srbije bo pripravljen do petka, je po obisku v Galeniki po poročanju srbskih medijev napovedal srbski minister za gospodarstvo Željko Sertić. Ministrstvo bo po njegovih napovedih nato v dveh tednih ocenilo, katera ponudba je najboljša, javnost pa bodo o vsem obvestili v desetih do 15 dneh.

Za nakup 58-odstotnega deleža Telekoma Srbija se zanima šest družb, kakšne so ponudbe, pa v Beogradu še niso objavili. V ponedeljek so v srbski vladi odprli prejšnji teden prejete popravljene končne ponudbe.

Francoska družba Lazard, ki je privatizacijski svetovalec, bo pregledala popravljene ponudbe, končno besedo pa bo imela vlada, ki bo predvidoma odločila v nekaj dneh, so v Beogradu napovedovali v torek.

Gospodarski minister Željko Sertić je v ponedeljek za srbske medije povedal, da v vladi menda ponudbe ne bodo ocenjevali samo skozi višino ponudbe, temveč tudi glede na naložbeni in socialni program. Če nobena ponudba ne bo primerna, bodo prodajni postopek zaključili.

Podpredsednik vlade in minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić pa je v torek pojasnil, da je vlada popravljene ponudbe zahtevala prejšnji teden, ker je želela vso potrebno dokumentacijo in v želji, da bi okrepila konkurenco med ponudniki. Lazard bo v prihodnjih dneh analiziral popravljene ponudbe, z njihovo oceno pa se bo potem ukvarjala vladna komisija za prodajo Telekoma Srbije. Tudi Ljajić je ponovno zatrdil, tako kot pred časom predsednik vlade Aleksandar Vučić, da bodo Telekom Srbije prodali le, če bodo primerni tako cena kot naložbeni in siocialni program.

Največji, 58,11-odstotni, lastnik Telekoma Srbija je država, 20 odstotkov delnic je v lasti samega Telekoma Srbija - torej je naprodaj dejansko več kot tričetrtinski delež družbe - 14,95 odstotkov delnic je v lasti državljanov, 6,94 odstotka pa v lasti zaposlenih in bivših zaposlenih v Telekomu Srbije.

Za Telekom Srbija se posredno poteguje tudi Telekom Slovenije − v ponudbi, ki jo je sicer oddal sklad Apollo, verjetni prihodnji lastnik NKBM.