Inovacijski denar tudi za štiri slovenska podjetja

Pri projektih sodeluje 67 partnerjev iz 15 držav, med njimi so tudi Kovis, GEM motors, Domel in Luznar.

Objavljeno
07. december 2015 14.13
M. F. K.
M. F. K.

Bruselj − Evropska komisija bo 15 inovativnim projektom namenila 32,7 milijona evrov, s čimer jim bo omogočila hitrejši dostop do trgov.

Pri projektih sodeluje 67 partnerjev iz 15 držav, med njimi so tudi štiri podjetja iz Slovenije, in sicer Kovis, GEM motors, Domel in Luznar. Posamezni projekt bo dobil do največ tri milijone evrov sredstev.

V kamniškem podjetju GEM motors so skupaj s partnerji pridobili 1,99 milijona evropskih sredstev za zagon proizvodnje in komercializacijo inovativnega elektromotorja. V projektu, vrednem 2,7 milijona evrov, sodelujejo s slovenskima partnerjema Domel iz Železnikov in podjetjem Tiskana vezja Luznar iz Kranja ter raziskovalnim inštitut Fraunhofer iz Nemčije in največjim proizvajalcem električnih skuterjev v Franciji Eccity.

V brežiškem podjetju Kovis, specializiranim za proizvodnjo delov za železniško industrijo, pa so skupaj s partnerji s Češke in Slovaške pridobili 1,67 milijona evrov evropskih sredstev za povečanje učinkovitosti železniškega tovornega prometa.

Med projekti, ki bodo dobili sredstva, so razvoj naprave za lažje obvladovanje gozdnih požarov, razvoj tehnologije za industrijsko rabo plastičnih odpadkov iz fotovoltaičnih panelov, razvoj nove diagnostike za boljšo uporabo antibiotikov, razvoj mobilnega 3D-skenerja za obdelavo forenzičnih podatkov in gradnja eksoskeletov za rehabilitacijo bolnikov, ki so utrpeli poškodbo hrbtenjače ali možganov.

Danes dodeljena sredstva so del sto milijonov evrov vrednega instrumenta »Hitra pot do inovacij« (Fast Track to Innovation − FTI) v okviru Obzorja 2020, programa EU za raziskave in inovacije.