Star Alliance v partnerstvo z nizkocenovniki

Prihodnjo jesen širitev mreže z južnoafriškim Mangom.

Objavljeno
11. december 2015 15.50
A. S.
A. S.

Chicago − Južnoafriški Mango bo prva nizkocenska letalska družba, ki bo v tretjem četrtletju leta 2016 postala povezovalni partner združenja Star Alliance, je bilo sklenjeno na rednem letnem sestanku direktorjev članic tega največjega svetovnega komercialnega združenja letalskih prevoznikov. Članica Star Alliance je tudi Adria Airways.

Z novim povezovalnim partnerskim modelom (Connecting Partner Model) odpira Star Alliance (SA), katere članice trenutno na dan opravijo več kot 18.500 letov na 1330 letališč v 192 državah, novo poglavje v svoji zgodovini. Pod svojimi pogoji bodo medse sprejemali tudi nizkocenovne in hibridne prevoznike, ki lahko s svojimi omrežji zapolnijo sive lise v omrežju SA.

Izvršni direktor SA Mark Schwab je pojasnil, da v konvergenčnem sodelovanju klasičnih in nizkocenovnih prevoznikov vidijo nov trend. »Potniki so nam povedali, da potrebujejo povezave do trgov, kjer Star Alliance še nima idealne pokritosti. V številnih primerih članice ne morejo pokriti te luknje,« je pojasnil Schwab, s povezevanjem z nizkocenovnimi in hibridnimi prevozniki pa bodo skupaj lahko ponudili popolnejšo mrežo.

Skrbno izbrani partnerji bodo morali zadostiti visokim standardom veljavnim v SA, ne bodo pa postali člani združenja. Na partnerskih letih bodo potniki deležni nekaterih prednosti, ki jim jih nudi SA. Partnerji bodo sklepali dvostranske dogovore s posameznimi članicami.

Prvoizbrani Mango je inovativna in večkrat nagrajena letalska družba, ki je prvi let opravila 15. novembra 2006. Flota je odtlej s štirih zrasla na deset letal Boeing 737-800, ki letijo med južnoafriškimi letališči in med Johannesburgom in Zanzibarjem. Mango je največji nizkocenovni prevoznik po številu prepeljanih potnikov v Južni Afriki in edini v Afriki, ki v potniški kabini ponuja wi-fi, je pojasnil izvršni direktor družbe Nico Bezuidenhout.

Partnerstvo s Star Alliance bo za vsakega nizkocenovnega prevoznika konkurenčna prednost za višanje tržnega deleža, za potnike pa pomeni več možnosti za potovanje.

Na srečanju v Chicago, ki ga je gostila ustanovna članica letalska družba United, so izvršni direktorji članic združenja Star Alliance sicer preučili razvoj omrežja v preteklem letu, tehnološki napredek in posamezne letošnje letališke projekte, ter se dogovorili glede programa dela v prihodnjem letu.

S pridružitvijo letalske družbe Avianca Brasil julija letos je združenje svoji globalni mreži prog dodalo 15 novih. Letos je več članic uvedlo dolge proge s posebnim poudarkom na povezovanju vozlišč združenja. Air New Zealand, ANA in EVA Air so začele leteti na Unitedovo vozlišče v Houstonu. V letu 2016 napovedujejo Unitedovo progo v Auckland, Lufthansina v Panama City, Singapore Airlines bo letel v Düsseldorf in SAS v Los Angeles.