Start-upi so predsednika vlade postavili pred izziv

Vse več sodelovanja z velikimi korporacijami. Slovenski start-up leta je Viar.

Objavljeno
10. maj 2017 22.38
PODIM 2017
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin
Maribor - Povezovanje korporacij in start-upov je vse pomembnejše, zato je to tudi rdeča nit letošnje start-up konference Podim, ki se ji je pridružilo tudi šest Podim Challenge »blue chip« partnerjev - Kolektor, Iskratel, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Nova KBM, ki iščejo priložnosti za povezovanje z zagonskimi podjetji.

Po analizi, ki so jo opravili v skladu 500Startups, ima več kot polovica uspešnih start-upov vsaj enega korporativnega vlagatelja. Med državami, ki so vodilne na tem področju, so ZDA in Francija, v katerih 23 od 25 najboljših korporacij sodeluje z zagonskimi podjetji.

»Povezovanje z zagonskimi podjetji je za nas pot k strankam, saj iščemo rešitve, ki jim prinašajo dodano vrednost,« je dejal direktor poslovanj z gospodarskimi družbami v NKBM Jernej Močnik. Med področji, kjer tudi v NKBM pričakujejo velike spremembe, sta predvsem plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami, saj visokotehnološka zagonska podjetja razvijajo rešitve, kot so mobilne denarnice, mobilna plačila in plačilni promet v realnem času.

NKBM se je tako že povezala z uspešnim zagonskim podjetjem Equal Eyes (Drugi vid). Po besedah soustanovitelja in direktorja Luke Topolovca razumejo obe strani sodelovanja, saj so sodelovali tako z zagonskimi podjetji kot velikimi:

»Delo s start-upi je stresno in tvegano, saj ne veš, ali bo čez eno leto še obstajalo. Delo z veliki pa prinaša večjo gotovost in je priložnost za spoznavanje delovanja korporacij, s čimer lahko izboljšamo svoje produkte. Sodelovanje z velikimi mi pomaga tudi razumeti, kako korporacije vidijo nas, start-upe.«

Start-up leta 2017 podjetje Viar

Pomemben mejnik se je na konferenci odvil za podjetje Datafy.it, ki je tam podpisalo pogodbo za investicijo poslovnih angelov iz Slovenije, Estonije in Madžarske. To je prvi primer zasebne čezmejne sindicirane naložbe v slovenski start-up, ki jo bo sočasno izvedla skupina poslovnih angelov iz različnih držav, v skupni načrtovani vrednosti 250.000 evrov.

»Z investicijo bomo dobili možnost, da zavzamemo vodilno mesto na področju digitalnih poslovnih informacij v širši regiji in postanemo edino podjetje oziroma 'one stop shop', kjer bodo naše stranke lahko dobile podatke o podjetjih iz 200 držav po svetu, podatke o ljudeh v teh podjetjih in podatke o bonitetnih ocenah podjetij,« je napovedal direktor in soustanovitelj Datay.it Igor Panjan.

Ob koncu prvega dne konference so razglasili tudi zmagovalca izbora Slovenski start-up leta 2017, ki je postalo podjetje Viar, ki razvija rešitve na področju virtualne resničnosti. Član komisije Gregor Rebolj (Kyuriosity) je pojasnil, da ga je podjetje Viar prepričalo s svojimi dobrimi dosedanjimi poslovnimi rezultati, zagnanostjo in aktivnim prispevanjem v slovenski start-up ekosistem.

Člana komisije Boštjana Bregarja (Marg) pa so pri zmagovalni ekipi prepričali velik tržni potencial, odličen produkt in najpomembnejše, dokazano, da produkt dodaja vrednost končnemu uporabniku; ekipa - odlični posamezniki in komplementarni drug drugemu; ter momentum - rast vseh pomembnih kazalnikov poslovanja.

Poleg Viarja so se med finaliste uvrstili še start-upi AgiliCity, Optibar, Potenza Innova, 45HC in Fastcast.

Spopadanje s težavami start-upov

Častni gost Podima bo predsednik vlade Miro Cerar. »Njegova udeležba je zelo pomembna za nadaljnji razvoj inovativnega podjetništva v Sloveniji, saj smo v slovenski start-up skupnosti za ta namen pripravili skrben popis vseh glavnih upravnih, davčnih, poslovnih in administrativnih ovir, s katerimi se start-upi spopadajo pri svojem poslovanju, zaradi katerih nemalokrat zapuščajo domače okolje in podjetje raje ustanovijo v tujini,« je povedal vodja Iniciative Start:up Slovenija Matej Rus.

Premier je pripravljen sprejeti izziv in se spopasti s težavami, ki slovenske start-up podjetnike pestijo že več let, ter se obvezati, da se bo v prihodnosti reševanja težav lotil sistematično in na medresorski ravni. »Njegovi zavezi ob koncu konference bi z veseljem prisluhnili ter hkrati tudi objavili članek, v katerem smo v sodelovanju s slovensko start-up skupnostjo te ovire popisali in podali predloge za njihovo reševanje,« je še dodal Rus.

Sicer pa je tudi letošnji Podim, ki je prerasel v največjo in najvplivnejšo start-up konferenco v regiji Alpe-Adria, z okoli 800 udeleženci z vsega sveta, med katerimi je več kot 50 mednarodno uveljavljenih investitorjev, več kot 50 priznanih govorcev, več kot sto predstavnikov korporacij in več kot 250 start-up podjetnikov iz 20 držav, presegel pričakovanja organizatorjev.