Stavkovne aktivnosti v Primorju do ponedeljka zamrznjene

Sindikalist Ilija Vukoje: Če uprava ne bo držala obljub, bomo ustrezno ukrepali, stavko lahko še vedno napovemo.

Objavljeno
04. november 2011 19.26
Posodobljeno
04. november 2011 19.26
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Uprava Primorja je ob koncu današnjega delovnega dne sindikatom družbe vendarle zagotovila, da jim bo v ponedeljek izplačala dvesto evrov neto akontacije oktobrske plače na zaposlenega in šestino regresa v višini 133 evrov bruto.

»Bil je dolg in naporen dan, v katerem smo že sestavili štiri stavkovne zahteve, ki bi jih posredovali vodstvu družbe. Potem se je okrog 15. ure zgodil preobrat, saj nam je uprava sporočila, da bo delavcem v ponedeljek izplačala, kar zahtevamo. Zato smo se odločili, da stavkovne napovedi danes ne vložimo in da z aktivnostmi do začetka prihodnjega tedna nekoliko počakamo. Stvari nima smisla zaostrovati. Če obljube v ponedeljek ne bodo izpolnjene, lahko še vedno ustrezno ukrepamo,« je danes zvečer za Delo povedal Ilija Vukoje, predsednik sindikata Primorja OSO/KS 90.

Po njegovih besedah se bo koordinacija sindikatov Primorja v ponedeljek ponovno sestala in se takrat odločila, kako naprej. Med stavkovne zahteve so uvrstili izplačilo celotne septembrske plače z vsemi dodatki in dela regresa po dogovoru z upravo, izplačilo oktobrske plače najkasneje 18. novembra in ponovno zagotovitev toplih obrokov delavcem na gradbiščih. Po besedah Bojana Kramarja, sekretarja območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko, so delavci Primorja doslej dobili le minimalno plačo za september ter plačilo potnih stroškov in prehrane. Družba jim je izplačala tudi polovico letnega regresa, v celoti pa naj bi ga dobili do konca leta.

»Zagotovitev plač vsem zaposlenim v tako velikem poslovnem sistemu, kot je skupina Primorje, je v tem, gradbeništvu izrazito nenaklonjenem času izjemno težka naloga,« je za Delo povedala Ivana Bratož, vodja odnosov z javnostmi v Primorju. Večje hčerinske družbe v skupini Primorje so še Stavbenik, Cestno podjetje Gorica, Gradbinec GIP, Stavbar IGM, Gradis GP Ljubljana, Rudis Trbovlje, poleg tega ima skupina še nekaj manjših družb, kot so Primorje Geotehnika, Primorje Avtoservis, Freyssinet Adria in druge. Celotna skupina Primorje zdaj zaposluje okrog 2100 delavcev. Konec lanskega leta je bilo v delniški družbi Primorje sicer zaposlenih 1076 delavcev oziroma 15 odstotkov manj kot na začetku, v skupini pa 2324 delavcev oziroma 370 manj (12 odstotkov) kot na začetku leta. »Število zaposlenih zmanjšujejo v celotni skupini.

Prihodnost oziroma usoda vseh odvisnih družb bo vključena v sanacijski program skupine Primorje,« dodaja Bratoževa. Družba Primorje je pravkar končala gradnjo zadnjega kraka gorenjske avtoceste (Podtabor–Peračica). Med večjimi projekti, ki jih zdaj izvajajo, je tudi TEŠ 6, kjer Primorje sodeluje pri gradnji hladilnega stolpa in glavnega tehnološkega objekta. »Nekateri projekti potekajo z manjšo intenziteto, delno zaradi sezonske narave dela v gradbeništvu, predvsem pa zaradi likvidnostnih težav,« priznava Ivana Bratož.

Največji projekt Primorja v izvajanju je trenutno koprski Solis, saj so ga ocenili na kar 70 milijonov evrov. Drugi največji je tri kilometre dolgi dvocevni predor Vjenac med Sarajevom in Zenico; 62-milijonski projekt nameravajo končati v treh letih. Tretji veliki projekt Primorja so dostopne ceste do mostu čez Savo v Beogradu (48 milijonov evrov). Med večjimi projekti v tujini velja omeniti še Most Port Milena, kontejnerski terminal Brajdica v Reški luki in dela na vodarni Makiš. Družba Primorje je pravkar končala gradnjo zadnjega kraka gorenjske avtoceste.