Stebra Ultre zdaj uspešna s. p.

Podjetje v stečaju: edino premoženje so tri nepremičnine in umetnina; Miloš Urbanija in Gregor Golobič se po potopu družbe ukvarjata s svetovanjem.

Objavljeno
12. junij 2017 23.42
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje − Ko se je nekoč razvpita zagorska Ultra leta 2015 znašla v stečaju, so stečajno upraviteljico pričakali prazen »trezor«, nepremičnine, vredne dobrega pol milijona, in akril Franceta Miheliča, uradno ocenjen na 8000 evrov. Medtem ko nepremičnine še niso našle kupca, bo Miheličeva slika danes v Ljubljani na javni dražbi po izklicni ceni 6400 evrov naprodaj že tretjič.

Ultra, družba za proizvodnjo elektronskih naprav v lasti Zagorjana Miloša Urbanije, je razcvet doživljala do leta 2009, ko je javnost izvedela, da je njen solastnik prek desetinskega deleža v nizozemski družbi Ultra Sum tudi tedanji visokošolski minister in prvi mož stranke Zares Gregor Golobič. V njegovem mandatu v vladi Boruta Pahorja je Ultra z državo ustvarila največ prometa. Zadnji stadij nekoč uspešne zgodbe je nastopil z blokado računa leta 2011. V stečaju se je Ultra znašla novembra 2015 − kmalu zatem, ko je ugasnil tudi Zares. Stečaj je predlagala NLB. Na računu Ultre stečajna upraviteljica Anja Jandrok ni našla niti evra. Je pa bila Ultra v tistem času lastnica poslovnih deležev v štirih družbah v tujini in treh nepremičnin, ki jih tržno vrednotijo na dobrih 600.000 evrov, likvidacijsko pa na 428.000 evrov in v naravi predstavljajo poslovno-industrijski objekt v Zagorju ter pokriti teniški igrišči z gostinskimi in poslovnimi prostori pod zagorskim Ruardijem.

Objekti še brez kupcev

V obdobju trajanja stečaja je terjatve navadne ločitvene upnice NLB prevzel nov upnik − Ledava Investicije, ki je uradno v lasti družbe Boscombe s sedežem v Luksemburgu; sicer pa je to ameriški sklad. Športni objekt, ki so ga ponujali za 196.000 evrov, to je po izklicni ceni v višini likvidacijske vrednosti, spomladi na dražbi še ni zamenjal lastnika; poskušali ga bodo iskati ponovno za izklicnih 176.000 evrov. Neuradno je Urbanija objekt v preteklosti ponujal tudi zagorski občini, a se ta ni odločila za nakup.

Prav tako se smola drži poslovno-proizvodnega objekta, kjer je imelo še v 2007 delo več kot 80 ljudi in za katerega se na javni dražbi po izklicni ceni v višini tržne vrednosti (332.000 evrov) ni našel kupec. Če se bo izkazalo, da so kaj vredni poslovni deleži v Ultrinih družbah v Srbiji, Romuniji, na Češkem in v Avstraliji, bo stečajnica poskušala prodati tudi te.

Po otvoritveni bilanci je imela Ultra konec 2015 štiri milijone evrov izgube in 4,4 milijona evrov obveznosti, od teh do ločitvenih upnikov 1,5 milijona evrov, skoraj še enkrat toliko pa do navadnih upnikov. Prenesenega negativnega čistega poslovnega izida je bilo leta 2015 za dobrih pet milijonov evrov.

Uspešno svetovanje

Bolje, kot je nekoč poslovala njegova Ultra, pa že od leta 2013 posluje Miloš Urbanija v vlogi samostojnega podjetnika. Urbanija uspešno svetuje podjetnikom oziroma poslovnežem. Med letoma 2013 in 2016 je z nič zaposlenimi ustvaril dobrih 280.000 evrov prihodkov ali 50 tisočakov več, kot znaša likvidacijska vrednost nekdanjega sedeža Ultre. Če mu je prvo leto ostalo le dobrih devet tisočakov dobička, ta iz leta v leto narašča: lani ga je bilo že 42 tisočakov. Takšnih rezultatov nima niti Urbanijev nekdanji poslovni partner Gregor Golobič, ki se v Seči ukvarja z enakimi posli.