Stečajni upravitelj SCT: Garancije SCT lahko potopijo celotno panogo

Največ garancij, za 110 milijonov evrov, ima NLB, pri čemer so skoraj vse, 95 odstotkov, nezavarovane.

Objavljeno
23. junij 2011 13.08
Posodobljeno
23. junij 2011 13.08
A. V. B., Delo.si
A. V. B., Delo.si
Ljubljana - Unovčitev garancij družbe SCT v stečaju lahko povzroči propad praktično celotnega slovenskega gradbeništva, opozarja stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič. Garancije se iztečejo 30. junija, zato se dogovarjajo o njihovem podaljšanju.

Benigar Tošič se je v sredo pogovarjal z Družbo za avtoceste v RS (Dars) in Novo Ljubljansko banko (NLB) o podaljšanju garancij, ki se po njegovih besedah iztečejo 30. junija. Odločilen dan bo torek, ko naj bi bila znana končna odločitev banke. Stečajni upravitelj mora nato, v primeru pozitivne rešitve, pridobiti še soglasje sodišča.

Kot je danes za STA povedal Benigar Tošič, je presenečen ugotovil, da 95 odstotkov garancij, ki jih je izdala NLB in ki po njegovih besedah predstavljajo večino SCT izdanih garancij, ni zavarovanih.

Postavlja se vprašanje odgovornosti banke

V primeru unovčitve bi torej neposredno bremenile NLB, zato se postavlja vprašanje odgovornosti banke, ki je nezavarovane garancije odobrila, opozarja Benigar Tošič.

V NLB odnosov s komitenti ne komentirajo, kot tudi ne svojih prihodnjih ravnanj, so STA povedali v banki in dodali, da "NLB aktivno deluje v smeri maksimalne zaščite svojih poslovnih interesov".

Unovčevanje garancij bi prizadelo tudi vse partnerje, ki so s SCT sodelovali pri projektih in so tudi soodgovorni za izpolnjevanje obveznosti. Po besedah upravitelja bi lahko unovčitev garancij obremenila praktično vso panogo.

V primeru podaljšanja garancij bi nato morali partnerji na novo opredeliti razmerja - kdo bi lahko dela dokončal in prevzel garancije, pri čemer je po besedah Benigar Tošiča pomembno tudi vprašanje kreditne sposobnosti posamezne družbe.

Na Darsu so glede garancij SCT in dogovorov glede njihovega podaljšanja STA povedali le, da Dars "skrbno ravna z bančnimi garancijami in jih pred zapadlostjo, v kolikor niso podaljšane, pošlje v unovčitev".