Steklarno Rogaška bodo prodajali na dražbi

Za družbo so Irci pred časom že ponujali 24, zdaj cena znaša menda manj kot sedem milijonov evrov.

Objavljeno
27. avgust 2013 16.41
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Rogaška Slatina, Podčetrtek – Mojco Breznik, stečajno upraviteljico Zvona ena, čaka na jesen težka naloga, saj mora med drugim opraviti dražbo za prodajo Steklarne Rogaška, ki je bila sicer v večinski lasti gospodarske družbe Metropolitana ljubljanske nadškofije, pa jo je ta prenesla v Abanko. Precej manj problematičen je delež, ki ga je imel Zvon ena v hčerinski družbi Term Olimia Bazeni, saj ga je že pred časom zaplenila NKB Maribor.

Stečajna upraviteljica Zvona ena je skoraj 100 upnikom priznala skupaj 876 milijonov evrov terjatev, od tega največ NLB (220 milijonov evrov) in NKB Maribor (43 milijonov evrov). Kolikšen je priznani delež Abanki in Gorenjski banki, ki je tudi desetodstotni lastnik steklarne, ni znano. Davor Šenija, direktor Steklarne Rogaška, ki zaposluje 900 delavcev, nam je povedal, da so jo pred časom cenili na približno 25 milijonov evrov, vendar pravega kupca niso našli, čeprav je bila med njimi ena največjih steklarskih družb na svetu, irski Waterford. Ta je tudi največji kupec slatinskih izdelkov. Po nepotrjenih podatkih so Irci za steklarno že ponujali 24 milijonov evrov, a se pri Abanki, ki je vodila kupčijo, niso odločili za prodajo. Med kupci je bila še skupina slovenskih podjetnikov, vendar se je pokazalo, da za nakup nimajo denarja. Zadnje čase je bilo v javnosti omenjeno, da naj bi bila izklicna začetna cena steklarne na dražbi samo 6,7 milijona evrov. Stjepan Križnić, predsednik steklarskega sindikata, nam je povedal, da morebitna dražba za izklicno ceno pod sedem milijonov evrov zagotovo ne kaže realne ocene, morebitni kupec bo namreč moral poskrbeti tudi za skoraj 50 milijonov evrov starih dolgov.

Po mnenju poznavalcev bi bilo to za slovensko gospodarstvo izjemno podcenjujoče, kajti Steklarna Rogaška je ena najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk. V prizadevanju za ponovno uveljavitev na ameriškem trgu so se povezali tudi z znanim poslovnežem Donaldom Trumpom in trgu ponudili izdelke z njegovim imenom.


Zdravko Počivalšek, direktor Term Olimia v Podčetrtku, meni, da prodaja deleža v hčerinski družbi Bazeni ne bo pomenila posebnega pretresa. Terme Olimia so še vedno v večinski lasti države, največji, to je 28-odstotni lastnik, pa so Slovenske železnice. Lastništvo je razdrobljeno, kar za razvoj ni najbolj spodbudno, še posebno če vemo, da so v lasti Term Olimia še Terme Tuhelj na hrvaški strani Sotle, ki spadajo med najbolj uspešne turistične družbe celinskega dela sosedov.