Stojan Petrič ne bo več vodil Kolektorja

Odhaja zaradi upokojitve. Vodenje Kolektorja prevzema Radovan Bolko. Do leta 2022 načrtujejo milijardo evrov prihodkov.

Objavljeno
01. oktober 2014 19.10
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Dolgoletni predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič se je v petek poslovil od 80 direktorjev v koncernu, danes pa »žezlo« predal svojemu nasledniku. To je Radovan Bolko, ki napoveduje, da bo idrijski koncern do leta 2022 dosegel milijardo evrov prodaje.

Stojan Petrič odhaja iz Kolektorja. No, ne povsem, saj prevzema predsednikovanje nadzornega sveta Kolektorja (v Kolektorju ga imenujejo sosvet, op. p.), ne bo pa več vodil koncerna, saj se je upokojil.

»V dvajsetih letih smo za 15-krat povečali prihodke in prodajo, število zaposlenih smo povečali za trikrat, za več kot dvakrat dodano vrednost, dobiček pa za več kot trikrat,« je na tiskovni konferenci v Ljubljani povedal Petrič, ki je vodenje koncerna prevzel leta 1994. V prihodnje bo Petrič skrbel tudi za odnose med aktualnimi lastniki koncerna, ohranil bo tudi funkcijo nadzornika v nekaterih hčerinskih družbah.

Magični cilj milijarda evrov prometa

Kolektor zdaj ustvari približno 450 milijonov evrov prihodkov od prodaje, nova uprava pa ima še veliko bolj velikopotezne načrte. Po teh bo skupina do leta 2017 povečala prodajo na 750 milijonov evrov, končni cilj pa je še bolj izzivalen – koncern naj bi leta 2022 ustvaril kar milijardo evrov prometa.

»Milijarda evrov je magična številka, a ko dosežeš toliko prometa, si velik igralec tudi v evropskem merilu,« je napovedal Bolka, ki pod svojim vodenjem ne napoveduje velikih sprememb. Kot pravi, je dolgoročna politika koncerna že začrtana, možnosti za rast pa vidi predvsem v novih produktih in lastnem razvoju ter prevzemih. Pri teh v Kolektorju v zadnjem času sicer niso bili najbolj uspešni, saj jim ni uspelo prevzeti dveh družb, Litostroj Power in Letrike, so pa finančno sposobni za nove akcizicije, pravi Bolka.

»Poslovno leto 2014 je bilo za Kolektor dobro,« je poudarila članica uprave za finance Darja Petrič Florjančič. Vsa podjetja koncerna bodo letos poslovala z dobičkom, pod črto ga bo ostalo za 27 milijonov evrov, če k temu prištejemo še dobiček, ki so ga ustvarili s prodajo deleža v Letriki, pa ga bo za okoli 40 milijonov evrov. »Za prevzeme lahko namenimo do 100 milijonov evrov sredstev, polovico od tega je naš kapital, drugo posojila,« je povedala članica uprave. V upravi Kolektorja je tudi Valter Leban, odgovoren je za nabavo in skoraj 30 Kolektorjevih proizvodnih podjetij po svetu.

Glavni steber Kolektorja ostaja avtomobilski, z njim bodo prihodnje leto ustvarili vsaj 300 milijonov evrov, v energetiki načrtujejo najmanj 100 milijonov evrov prihodkov, pri stavbni tehniki pa jih bo za približno 60 milijov evrov. Bolka vidi velik potencial za rast predvsem v energetiki, pri tem pa je ošvrknil tudi slovensko industrijsko politiko, ki ne zna unovčiti domačega znanja.

»V Sloveniji smo imeli znanje, kako postaviti celo hidroelektrarno, zdaj pa se znanje v energetiki izgublja. Imeli smo Hidromontažo, Metalno, Primorje. Etro smo rešili in pet minut pred dvanajsto tudi Turboinštitut, Litostroja pa nam zaradi slabe industrijske politike v Sloveniji ni uspelo rešiti,« je med drugim povedal Bolka.

Petrič: »Nisem tajkun«

Stojan Petrič se je danes dotaknil tudi vprašanja domačinskega lastninjenja, ki v Sloveniji že dolgo časa buri duhove in poudaril, da v Kolektorju ni bilo tajkunizacije, v menedžerski odkup pa so bili prisiljeni, saj so le tako lahko obdržali podjetje v slovenskih rokah.

»Če bi dopustili, da Kolektor prevzamejo Američani, ki so leta 1994 prišli namesto dotedanjih nemških lastnikov, ga danes ne bi bilo več oz. bi imel zelo majhen promet. Ne pristajam na oznako tajkunizacije, ker je v Kolektorju ni,« je še poudaril Petrič.