Stožice pokopavajo Energoplan

Po zadnjih informacijah naj bi Energoplan zaradi usodne naložbe v Stožice brez 15 milijonov evrov kmalu objavil stečaj.

Objavljeno
19. marec 2012 19.47
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana – Po zadnjih informacijah naj bi Energoplan, ki je že dlje časa na robu solventnosti – usodne so bile naložbe v Stožice –, kmalu objavil stečaj. Član upravnega odbora Oktavijan Aram je povedal, da že mesece visijo na nitki. O razmerah v podjetju so razpravljali tudi na današnji seji upravnega odbora.

Pri večjih projektih delajo le še v Makedoniji in Rusiji, v Sloveniji poslov ni več. Rešitev za Energoplan bi bil obljubljen premostitveni kredit Grepu – investitorju Stožic v višini 15 milijonov evrov, ki naj bi ga odobril konzorcij bank brez Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banke), ki po zakonu ne sme dajati premostitvenih kreditov.

Zato je Aram zmerno optimističen. »Še vedno pričakujemo, da se bodo stvari pozitivno iztekle. Energoplanova prednost pred primerljivimi gradbenimi podjetji je, da nimamo velikega fiksnega stroška delovne sile in se nam je uspelo relativno hitro racionalizirati. Močno smo zmanjšali število zaposlenih in verjetno ga še bomo.«

Podjetje sanacijo pripravlja že od lanskega poletja, ko je združilo nekatera podjetja v skupini in precej skrčilo število zaposlenih. Od 170 zaposlenih Energoplan danes zaposluje le še 73. V večini so to režijski delavci, pravniki in ekonomisti ter gradbeni inženirji. Nižjih profilov razen nekaj skladiščnikov in delovodij na gradbiščih po Aramovih besedah ni.

Na vprašanje, kakšne so zadnje informacije v zvezi s premostitvenim kreditom, Aram odgovarja, da podpisa še ni bilo in da je za podrobnejša pojasnila pristojen predsednik uprave in večinski lastnik Zlatko Sraka, ki danes ni bil dosegljiv. »Investitor v projekt Stožice je podjetje Grep, s katerim imamo še nekatere odprte postavke, še bolj pa je problematično to, da se je projekt popolnoma ustavil.

Energoplan ima podpisano pogodbo z Grepom za dokončanje Stožic, vendar dela, katerih vrednost je približno 30 milijonov evrov, za zdaj stojijo. Kar zadeva premostitveni kredit, je slišati, da se stvari premikajo v pozitivni smeri, in če bo Grep ta denar dobil, bodo dela stekla po načrtih,« je pojasnil Aram.