Sutura: na Jesenicah izgubili 36 delovnih mest

Tekstilno podjetje nima denarja za plače delavcev.

Objavljeno
15. oktober 2014 19.53
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Jeseniška tekstilna družba Sutura, ki je pred šestimi leti nastala na pogorišču Gorenjskih oblačil, je vseh 36 delavcev poslala na čakanje na delo. Proizvodnja stoji, solastnica podjetja Vesna Hadžić pa pravi, da bodo kmalu vložili zahtevo za stečaj.

Podjetje ima za manj kot sto tisoč evrov terjatev, je povedala Vesna Hadžić, vendar nima denarja, da bi delavcem izplačali polovico plače za avgust in regres, v nekaj dneh bo v plačilo zapadla tudi septembrska plača. Na Jesenicah je večinoma ženski kolektiv izdeloval oblačila za italijansko podjetje Dressing in za nemški Strenesse, podjetje Sutura pa je vsako leto ustvarilo za en milijon evrov prihodkov in minimalni dobiček. Delavci so večinoma prejemali minimalno plačo.

Podjetje Strenesse je v težavah in jim ni plačalo dobavljenega blaga, je vrzok za težave Suture pojasnila Hadžićeva in dodala, da druge rešitve kot stečaj ni. Možnosti, da bi proizvodnjo nadaljevali na Jesenicah, so slabe, saj so slovenske šivilje precej dražje in zato manj konkurenčne kot v Romuniji, je še pojasnila, o drugih podrobnostih pa ni hotela govoriti.

Iz podjetja so včeraj odpeljali nekaj kosov opreme, vendar je Hadžićeva zatrdila, da ne gre za opremo, ki je v lasti podjetja in bi bila lahko v primeru stečaja del stečajne mase. Skrb glede odvoza opreme je izrazila tudi predstavnica sindikata Neodvisnost Milena Koselj Šmit in dodala, da delavci na davčni upravi preverjajo, ali jim je delodajalec plačal vse prispevke. Hkrati bodo v sindikatu zaradi sumov kršitev temeljnih pravic delavcev vložili še kazensko ovadbo. Delodajalcu očitajo, da so delavce na čakanje napotili na podlagi zakona o delnem povračilu nadomestila plače, kar je napačno, saj bi jih morali na čakanje poslati na podlagi zakona o delovnih razmerjih; delavcev tudi niso obvestili o težkem stanju podjetja, ampak so jih zgolj s pisnim obvestilom poslali na zavod na čakanje na delo. Ali bodo delavci lahko dobili poplačane svoje terjatve, Milena Koselj Šmit ne ve, saj pravi, da podjetje nima vrednejšega premoženja, ker deluje v najetih prostorih in z najetimi stroji.

Po likvidaciji Gorenjskih oblačil iz Kranja je podjetje Sandy nadaljevalo tekstilno dejavnost v nekdanjem obratu Gorenjskih oblačil na Slovenskem Javorniku, vendar je propadlo leta 2008. Takrat so dejavnost in 50 delavcev prenesli v novoustanovljeno podjetje Sutura, ki se je preselilo v prostore nekdanjega Donita na Jesenicah.