Svet Kobilarne Lipica ta teden o novem direktorju

Zapleti z imenovanjem: predstavnik lokalne skupnosti v. d. direktorja in kandidatu Bizjaku očita slabo vodenje.

Objavljeno
12. oktober 2014 21.08
Otroci v počitniškem taboru v Kobilarni Lipica. Organizirata ga Konjeniška zveza Slovenije »300 otrok na konja« in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste- Polje. Lipica, Slovenija 5.avgusta 2014.
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Lipica – V začetku tega tedna bo svet javnega zavoda Kobilarna Lipica odločil, ali bo direktor postal sedanji vršilec dolžnosti te funkcije Boštjan Bizjak ali kdo izmed preostalih treh kandidatov. Iz tekme je že izpadla kandidatka domačinka. Predstavniku lokalne skupnosti je prav Bizjak najbolj v napoto, predstavnikom ministrstev pa menda ni.

V. d. direktorja zavoda Kobilarna Lipica in hčerinske družbe Lipica Turizem Boštjanu Bizjaku se 25. oktobra izteče mandat, svet kobilarne pa bo o novem direktorju odločil na nadaljevanju seje te dni. Poleg Bizjaka so se na razpis prijavili nekdanja direktorica marketinga hotela Ankaran, zdaj zaposlena v družinskem podjetju Sonja Ščuka, vodja kranjskega zavoda za varstvo kulturne dediščine Miloš Ekar ter samostojni podjetnik Darko Ravnikar, ki je v Lipico Turizem prišel z Bizjakom.

Člani sveta so sejo začeli v začetku preteklega tedna, a je odločanje o novem direktorju zapletel predstavnik občine Sežana Rudi Pečar. Pečarju se zdi sporno, da je bila članica komisije za odpiranje prijav pravnica Kobilarne Lipica Nataša Kofol, ker je Bizjakova partnerka. Vendar je komisija le odprla ovojnice, popisala prispele listine in nato pripravila zapisnik, izpolnjevanje pogojev pa so ugotavljali vsi člani sveta. Ugotovili so, da mora Ravnik pridobiti potrdilo, da je njegovo znanje tujega jezika na zahtevani ravni, ker pa je Pečar podvomil v Bizjakove dokaze o petih letih zaposlitve na vodstvenih položajih, je moral tudi Bizjak ministrstvu naknadno dostaviti dodatna dokazila.

Pečarjevi očitki Bizjaku

Pečar Bizjaku očita slabo vodenje. »Pri Prestranku gnije 300 bal sena, ki je bilo pokošeno z mehanizacijo kobilarne in ki ga niso sposobni prepeljati v Lipico. Na Ravnah je nastanjenih 20 konjev, za katere nihče ne skrbi, tam pa je zaposlenih pet delavcev. Konji v Lipici na izpust odhajajo umazani, neurejeni,« navaja Pečar, ki je tudi prepričan, da je predstavnik ministrstva za gospodarstvo Alojz Posedel za direktorja lobiral tudi pri županu Davorinu Terčonu, Posedel pa je na seji sveta zagovarjal Bizjaka. Toda župan odgovarja, da ga je Posedel ob prihodu v Lipico kot nekdanjega strankarskega in poslanskega kolega le obiskal, ne pa, da bi lobiral. Na vprašanje, čigave interese zastopa Pečar, osebne, županove ali občinskega sveta, pa je Terčon odvrnil, da se Pečar odloča »suvereno, najprej v svojem imenu«.

Bizjak zavrača očitke

Bizjak zanika vse Pečarjeve trditve. »Mirne vesti lahko povem, da sem bil pozvan k pojasnitvi vodstvenih izkušenj in da sem jih po mojem mnenju zadostno obrazložil že v priloženem življenjepisu, dodatno pa tudi ministrstvu. Sena, 270 bal, iz Prestranka zaradi sečnje lesa po žledu ne moremo speljati, ker ne dobimo prevoza in to lahko dokažemo. Seno ni gnilo. Polovica ga je neuporabnega, ker je z močvirskega terena. Na Ravnah je 50 konj in pet zaposlenih. V kobilarni je zaposlenih 29 konjarjev, potrebovali bi jih 39. Kadar je slabo vreme, konji res niso snežno beli, sicer pa je zanje dobro poskrbljeno. Pečar mi neprenehoma očita nepravilnosti. Če meni, da počnem nepravilnosti, ima kot nadzornik dolžnost, da sproži proti meni uradne postopke,« odgovarja Bizjak.

Pečar je sprva podpiral Sonjo Ščuka, a ker se kandidatka ni izkazala s poznavanjem zavarovanega območja Kobilarne, je Pečar ni mogel več zagovarjati, njegov favorit pa je postal Miloš Ekar. Pečar ocenjuje, da ima Ekar dober program, spozna se na varstvo kulturne dediščine in na pridobivanje evropskega denarja za ta namen, njegovo šibkejše poznavanje dela v kobilarni pa bi lahko nadomestil strokovni vodja kobilarne. Toda največjo podporo v svetu naj bi imel prav Bizjak, ki je pred stečajem obvaroval Lipico Turizem, kjer že drugo leto zapored zmanjšuje izgubo, podpirajo pa ga tudi zaposleni. Ministrstvo za gospodarstvo pa bi tudi najbrž težko privolilo v novega direktorja v trenutku, ko mora le še potrditi Bizjakove projekte za obnovo kobilarne za pet milijonov evrov iz kohezijske kvote, obnova pa mora biti končana poleti prihodnje leto.