SwatyComet dobil novega lastnika

Z današnjim dnem kot lastnik tovarne umetnih brusov vpisan Ripford iz Luksemburga, Avtotehna pa izbrisana.

Objavljeno
23. december 2015 17.01
Društvo Manager, Matjaž Merkan
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Maribor - Mariborsko-zreška tovarna umetnih brusov SwatyComet je dobila novega lastnika. Kot je razvidno iz sklepa, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je mariborsko sodišče z današnjim dnem v sodni register kot družbenika vpisalo družbo Ripford s sedežem v Luksemburgu, iz njega pa izbrisala sedanjega lastnika Avtotehno.

V Avtotehni so popoldne potrdili, da so uspešno zaključili postopek prodaje, podjetje pa je preko svoje hčerinske družbe iz Luksemburga kupila skupina Weiler Corporation, svetovna ponudnica žičnatih ščetk, abrazivov in izdelkov za vzdrževanje, namenjenih obdelavi površin, s sedežem v ZDA.

»Programa družb Weiler Corporation in Swatycomet sta zelo kompatibilna. Družbi se dobro dopolnjujeta tudi geografsko, saj sta se do sedaj osredotočali na različne dele sveta. Njuna združitev zato pomeni več kot le seštevek njunih kapacitet,« je ob zaključku postopka izpostavil glavni izvršni direktor Avtotehne Milan Perović.

Kot je dodal, so zadovoljni, da bo kupec še naprej razvijal osnovno dejavnost SwatyCometa, njeno znanje in tržne potenciale ter gradil na njeni dolgoletni tradiciji proizvodnje. S tega vidika je družba Weiler Corporation pravi strateški kupec Swatycometa, saj namerava nadaljevati z njegovim razvojem. Sinergije bosta ustvarjala na komplementarnih izdelkih, področjih delovanja in tehnologijah, podjetje pa bo predstavljajo evropsko bazo skupine Weiler Corporation.

Zahteven prodajni postopek

Swatycomet je bil največja finančna naložba Avtotehne. Prodajni postopek je bil zahteven, saj so v preteklih letih nekateri poskusi prodaje že propadli. Tokratnega so uspešno zaključili ob sodelovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in pomoči finančnih svetovalcev Freitag & Co, njihovega partnerskega podjetja Bastion Group ter odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, so sporočili iz Avtotehne.

Sicer pa sta se pogodbena partnerja odločila, da ne razkrivata podrobnosti prodajnega postopka. Upniki Avtotehne, ki so bili zavarovani na deležu v družbi Swatycomet, so bili ob zaključku postopka v celoti poplačani.

»Zadovoljni smo, da smo to odlično podjetje zaupali v tako dobre roke na način, ki izpolnjuje potrebe vseh zainteresiranih strank, še posebej upnikov Avtotehne in zaposlenih v Swatycometu,« je dejal predsednik upravnega odbora Avtotehne Matjaž Petrič.

Več interesentov

V medijih so se sicer zadnje čase kot interesenti pojavljali predvsem nemški Bosch, francoska multinacionalka Saint-Gobain, indijska družba Murugappa, avstrijski Tyrolit in turški Eczacibasi Holding.

SwatyComet je lani ustvaril 81 milijonov evrov prihodkov od prodaje, pri tem pa so v primerjavi z letom prej s 3,5 milijona evrov čisti dobiček podvojili. Kot ob tem poudarjajo v podjetju, njihov cilj ni le rast prihodkov, saj se trenutno nahajajo v fazi repozicioniranja na trgu in si želijo vstopa v višji kakovostni razred. S 95 odstotki izvoza družba pokrije praktično vse celine in okoli 80 držav.

Podjetje je prav po zaslugi prevzema mariborskega Swatyja in zreškega Cometa s strani Avtotehne že nekaj let združeno in posluje na treh lokacijah - v Mariboru, Zrečah in Ločah. Finančne težave so že nekaj let nazaj Avtotehno prisilile v razmišljanje o prodaji združenega podjetja, pozneje pa je Avtotehna pristala v naročju DUTB in prisilni poravnavi, katere del je tudi prodaja dobrostoječega SwatyCometa.